czwartek, 11 kwietnia 2019

Fish and chips z sosem tzaziki

Brexit od kilku miesięcy jest na ustach większości Europejczyków... Jak wykorzystać tę beznadziejną sytuację polityczną? Obrócić ją w żart, co robią świetnie nasi satyrycy lub "przejeść" ten temat!
Zainspirowana rozmowami o Wielkiej Brytanii postanowiłam wykorzystać temat przewodni (Wyspy, nie Brexit) i wprowadzić Anglię do swojej kuchni.
A jak Anglia to co może trafić na talerz? Nie ma innej opcji - fish & chips!


Składniki dla 3 osób:

  • ok pół kg filetów z białej ryby (dorsz, miruna itp.)
  • 2 duże myte ziemniaki
  • szklanka zimnego piwa
  • 2 szklanki mąki
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól, pieprz
  • przyprawy do ziemniaków: papryka słodka, papryka ostra, tymianek, rozmaryn, 2 łyżki oliwy
  • mąka do opruszenia 
  • ok 1l oleju
sos tzatziki:
  • 200g jogurtu greckiego
  • mały świeży ogórek
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oliwy

Przygotowanie:
  • Ziemniaki umyj i pokrój każdego na 12 łódeczek, wymieszaj w misce z przyprawami i oliwą. Nastaw piekarnik na 190 stopni. Ziemniaczki wyłóż na blachę z papierem do pieczenia, piecz około 20-30 minut do uzyskania chrupkości i zarumienienia.
  • Przygotuj tzatziki: Ogórek umyj i zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Czosnek przeciśnij przez praskę. Wymieszaj wszystkie składniki razem, przypraw i włóż do lodówki do przegryzienia.
  • Przygotuj ciasto do ryby - wszystkie składniki wymieszaj trzepaczką, ciasto powinno być konsystencji jak na naleśniki. Wstaw na min. pół godziny do lodówki.
  • Olej wlej do wyższego garnka. Powinien mieć odpowiednią temperaturę - po wsypaniu odrobiny mąki ta powinna się "gotować", ale nie palić. 
  • Rybę opłucz i osusz, pokrój na mniejsze kawałki. Przypraw solą i pieprzem, obtocz w mące. Gdy olej będzie już odpowiednio rozgrzany, obtocz filety w gotowym cieście, pozbądź się jego nadmiaru i smaż ok 3 minut do uzyskania ładnego złotego koloru. Gotową rybę odłóż na ręcznik papierowy. Podawaj z upieczonymi frytkami i dowolnymi ulubionymi sosami - najlepiej nadaje się keczup, sos tzatziki, sos czosnkowy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz