środa, 17 kwietnia 2019

Kaszotto z kurkami i polędwicą wieprzową


Kiedy los daje Ci kurki - zjedz je natychmiast! Kurki to moje ulubiony grzyby, choć bywają kapryśne, łatwo zabić ich delikatny smak. Niewątpliwie jednak idealnie komponują się z odrobiną tymianku i innymi leśno-ziemistymi smakami. Dziś na moim talerzu kurki są gwiazdą w towarzystwie kaszy pęczak i polędwiczki, a to wszystko z maślano-serową nutą. Nie może być pyszniej!

Składniki:
  • 200 g kaszy pęczak
  • 150 ml białego wina
  • 0,5 - 0,75l bulionu
  • 250g kurek
  • 150 g polędwicy wieprzowej
  • Laska selera naciowego
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • ok. 100g masła
  • 100 g twardego sera
  • Natka pietruszki, szczypior
  • Rozmaryn
  • Suszony tymianek, pieprz, sól
  • Sok z 1/4 cytryny
  • Oliwa


  • Przygotowanie:


  • Polędwiczkę pokrój na małe plastry, przełóż do miski, dodaj rozmaryn, sok z cytryny, sól, pieprz, 2 posiekane ząbki czonsku, łyżkę oliwy i 50 ml wina. Wszystko wymieszaj i odłóż na ok minimum 0,5 godziny do lodówki.
  • Cebulę podziel na 2 części: 1/4 do smażenia kurek i 3/4 do kaszy. Pokrój w drobną kostkę.Na rozgrzanej patelni rozpuść 2 łyżki masła, dodaj 1/4 cebuli i zeszklij. Następnie dodaj kurki i podsmaż chwilę z odrobiną tymianku. Gotowe kurki przełóż do miski.
  • Na tej samej patelni dodaj odrobinę oliwy i podsmaż zamarynowaną polędwiczkę. Uważaj, aby jej nie przesmażyć, powinna być ścięta.
  • Na czystej patelni rozpuść ponownie 2 łyżki masła, dodaj 3/4 cebuli i pozostałe 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Podsmaż chwilę i dodaj kaszę pęczak. Wymieszaj dokładnie, by kasza pokryła się tłuszczem. Podpraż. Do podprażonej kaszy wlej 100 ml wina, wymieszaj i czekaj aż pęczak wchłonie płyn. Przypraw pieprzem, tymiankiem i w razie potrzeby solą.
  • Następnie wlej 1/4 bulionu, wymieszaj i gotuj na średnim ogniu. Czynność powtarzaj, za każdym razem jak kasza wchłonie bulion. Przy ostatniej partii dodaj kurki wraz z polędwiczką, smaż jeszcze ok. 3 minuty. Kiedy kasza całkowicie wchłonie płyn, dodaj 2 łyżki masła i ser.
  • Na końcu wymieszaj wszystko z posiekaną natką pietruszki i szczypiorem.



  • Najlepiej smakuje zaraz po ugotowaniu, w towarzystwie białego wina!

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz