Składniki
- 400 g mielonej jagnięciny (u mnie wołowego)
- łyżeczka drobno startego imbiru
- łyżeczka garam masali
- pół łyżeczki chili
- 2 ząbki czosnku
- garść mięty
- garść kolendry
- sok z połowy limonki
- łyżeczka soli
sos:
- 200g jogurtu naturalnego
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- szczpta chili
tortilla/ chlebek naan
Przygotowanie:
- Posiekaj drobno miętę i kolendrę, czosnek przeciśnij przez praskę. Wszystkie składniki na kofty umieść w misce i dokładnie wymieszaj (można użyć robota)
- Z gotowego mięsa formuj kulki o śr. ok 5 cm. Przełóż na rozgrzaną patelnię i smaż na złoty kolor z obu stron ok 7-10 minut.
- Przygotuj sos - jogurt wymieszaj z cynamonem i chili. W razie potrzeby dodaj wody do uzyskania gładkiej konsystencji sosu.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz