sobota, 19 marca 2016

Wołowe kofty w towarzystwie jogurtu z cynamonem i chili

Kiedy skręci się kostkę siedzi się w domu.  Dla mnie to oznacza więcej czasu na gotowanie i szperanie po książkach kucharskich. Pozostając w klimacie Indii zdecydowałam się na kofty z książki Ricka Stein'a "India". Gorąco polecam przepis (kotleciki są niesamowicie przepyszne!) jak i całą książkę tego pana.

Składniki

  • 400 g mielonej jagnięciny (u mnie wołowego)
  • łyżeczka drobno startego imbiru
  • łyżeczka garam masali
  • pół łyżeczki chili
  • 2 ząbki czosnku
  • garść mięty
  • garść kolendry
  • sok z połowy limonki
  • łyżeczka soli

sos:

  • 200g jogurtu naturalnego
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • szczpta chili
tortilla/ chlebek naan

Przygotowanie:
  • Posiekaj drobno miętę i kolendrę, czosnek przeciśnij przez praskę. Wszystkie składniki na kofty umieść w misce i dokładnie wymieszaj (można użyć robota)
  • Z gotowego mięsa formuj kulki o śr. ok 5 cm. Przełóż na rozgrzaną patelnię i smaż na złoty kolor z obu stron ok 7-10 minut.
  • Przygotuj sos - jogurt wymieszaj z cynamonem i chili. W razie potrzeby dodaj wody do uzyskania gładkiej konsystencji sosu.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz