poniedziałek, 23 lutego 2015

Tagliatelle w sosie pieczarkowym z brokułami

Makarony mogłabym jeść tonami.. w każdej postaci. Prócz sosów pomidorowych lubię poeksperymentować, najczęściej po prostu z tego co znajdzie się na dnie lodówki. 
Tym razem pieczarki z zielonym brokułowym akcentem. 



Składniki (na ok 2 porcje):
  • makaron 
  • 150 g pieczarek
  • pół średniego brokuła
  • mała cebula
  • 100 g jogurtu greckiego
  • 50 g kremowego serka topionego
  • łyżka masła
  • sól, pieprz





Przygotowanie:
  • Nastaw wodę na makaron i brokuły.  W międzyczasie posiekaj drobno cebulę, pieczarki. Brokuł podziel na małe różyczki - ugotuj al dente. 
  • Na patelni rozpuść masło, zeszklij cebulę, dodaj pieczarki i duś, od czasu do czasu mieszając do zmniejszenia objętości.
  • Do gotowych pieczarek wlej rozrobiony z ciepłą wodą jogurt  - dokładnie wymieszaj, dodaj serek topiony. Przypraw wedle uznania. Dodaj ugotowane brokuły (możesz podzielić na jeszcze mniejsze części), zamieszaj. Gotowy sos wyłóż na ugotowany makaron. Jeśli lubisz, danie możesz posypać posiekaną natką pietruszki
Smacznego!

2 komentarze:

  1. uwielbiam takie obiady, zjadłabym natychmiast :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tagliatelle to mój ulubiony rodzaj makaronu. Twoje danie wygląda przesmacznie :)

    OdpowiedzUsuń