środa, 3 września 2014

Racuszki..


Jak mogłam zapomnieć, że istnieje coś tak pysznego i bajecznie prostego, szybkiego w przygotowaniu jak racuchy?
Mięciutkie, słodkie, koniecznie z wkładką jabłkową. Z cukrem pudrem, syropem klonowym.. dla mnie idealne z jogurtem naturalnym i sezonowymi owocami.


Składniki (na ok 10 racuszków):
  • 1,5 szklanki mąki
  • szklanka mleka
  • pół szklanki jogurtu naturalnego
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 1 duże jabłko

Przygotowanie:
  • Jabłko obierz i pokrój w kostkę lub cienkie paski, wedle uznania.
  • Wszystkie składniki, prócz jabłka ;), zmiksuj do uzyskania jednolitej masy. Dodaj jabłka - wymieszaj.
  • Na dobrze rozgrzanym oleju smaż chwilę z 2 stron. Racuszki robią się dość szybko, więc nie odchodź sprawdzić facebooka.


Smacznego!

wtorek, 2 września 2014

Kurka wpadła w kaszę.



Sezon grzybowy w pełni. Mi brak grzybowego towarzystwa, to do lasu samej się nie chce. Na ratunek przybywa pobliski targ z ludźmi, którym się chce i którzy chcą sobie na mnie zarobić. Kurki kureczki kurunie.. Sosik grzybowy chodzi po głowie od dawna. Uwielbiam z ziemniakami. Ale trzeba dbać o linię.. tadam - kasza gryczana.

Składniki (na ok 2 porcje):
  • 250g kurek
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 1 mała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • ok 75 ml białego wytrawnego wina
  • koperek
  • sól, pieprz, tymianek
  • kasza gryczana
  • kostka bulionu grzybowego
Przygotowanie:
  • Kurki dokładnie wyczyść, jeśli na mokro - odstaw do wyschnięcia. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek drobno posiekaj.
  • Na roztopionym maśle podsmaż cebulę, dodaj czosnek. Zalej winem i duś do odparowania. Dodaj kurki. Przypraw. Podsmaż ok 10-15 minut
  • W międzyczasie ugotuj kaszę w bulionie grzybowym
  • Grzyby zalej śmietanką, duś pod przykryciem jeszcze przez ok 10 minut. Pod koniec posiekaj drobno koperek (ilość wedle uznania) i dodaj do sosu. 
  • W czasie gotowania, popij trochę wina...w razie jak nie wyjdzie, to i tak będzie smakować ;)




Smacznego!