środa, 30 kwietnia 2014

Crumble z rabarbarem

Powoli zaczyna się sezon naszych rodzimych owoców. Ja z utęsknieniem czekałam na rabarbar, który jest smakiem mojego dzieciństwa. Doczekałam się! Na pobliskim targu niemalże na każdym stoisku spoglądały na mnie piękne czerwone rabarbarki.
W pamięci rabarbar mam w towarzystwie placka drożdżowego, czy w postaci pysznego kompotu. Ja nawiązując do placka postawiłam na crumble z rabarbarem.
Moja "porcja"odpowiada 28 cm formie :) oczywiście można robić w mniejszych kubeczkach i jeść prosto z nich.

Składniki:

  • ok 7 pałeczek rabarbaru
  • 8 łyżek drobnego cukru
  • 4 łyżki wody
  • łyżeczka sproszkowanego imbiru
kruszonka:

  • 3/4 szklanki mąki 
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/4 kostki zimnego masła


Przygotowanie:


  • Nagrzej piekarnik do 180 st C.  
  • Rabarbar dokładnie umyj, odkrój końcówki i pokrój (nie trzeba obierać) w małe 2 cm kawałki. Wyłóż do formy, posyp cukrem pudrem i polej wodą. Piecz przez 10 minut
  • W międzyczasie przygotuj kruszonkę : połącz wszystkie składniki rozcierając między palcami, do momentu uzyskania sypkiego ciasta
  • Po podgotowaniu wyjmij rabarbar, posyp imbirem, dokładnie wymieszaj, następnie równomiernie posyp kruszonką. 
  • Piecz ok 35-40 minut aż kruszonka nabierze złotego koloru (rabarbar będzie miękł i bulgotał, więc może trochę wchłonąć kruszonkę)
  • Gotowe crumble wyjmij z piekarnika, zostaw na chwilę do ostygnięcia. Można podawać w towarzystwie bitej śmietany, lodów lub tak jak jest bez dodatków :)


Smacznego!
Na majówkę

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz