W pamięci rabarbar mam w towarzystwie placka drożdżowego, czy w postaci pysznego kompotu. Ja nawiązując do placka postawiłam na crumble z rabarbarem.
Moja "porcja"odpowiada 28 cm formie :) oczywiście można robić w mniejszych kubeczkach i jeść prosto z nich.
Składniki:
- ok 7 pałeczek rabarbaru
- 8 łyżek drobnego cukru
- 4 łyżki wody
- łyżeczka sproszkowanego imbiru
- 3/4 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1/4 kostki zimnego masła
Przygotowanie:
- Nagrzej piekarnik do 180 st C.
- Rabarbar dokładnie umyj, odkrój końcówki i pokrój (nie trzeba obierać) w małe 2 cm kawałki. Wyłóż do formy, posyp cukrem pudrem i polej wodą. Piecz przez 10 minut
- W międzyczasie przygotuj kruszonkę : połącz wszystkie składniki rozcierając między palcami, do momentu uzyskania sypkiego ciasta
- Po podgotowaniu wyjmij rabarbar, posyp imbirem, dokładnie wymieszaj, następnie równomiernie posyp kruszonką.
- Piecz ok 35-40 minut aż kruszonka nabierze złotego koloru (rabarbar będzie miękł i bulgotał, więc może trochę wchłonąć kruszonkę)
- Gotowe crumble wyjmij z piekarnika, zostaw na chwilę do ostygnięcia. Można podawać w towarzystwie bitej śmietany, lodów lub tak jak jest bez dodatków :)
Smacznego!