Tacos - przyrządzane z tortilli z mąki kukurydzianej. Do środka chrupiącej kieszonki można wsadzić wszystko, co lubimy. Najbardziej popularne jest mięso mielone, ja jednak postawiłam na zdrowego, wartościowego kurczaka ;). Dopełnieniem jest ostry sos, który wiąże wszystkie smaki.
Składniki(na ok. 4 tacos):
- 4 mniejsze placki tortilli
- 2 piersi z kurczaka
- pomidor
- świeży ogórek
- puszka kukurydzy
- papryczka jalapeno (uwaga, sos jest już ostry!)
- sos salsa- przepis tutaj
- przyprawy: papryka (ostra, słodka), zioła prowalsalskie, czosnek, sól)
Przygotowanie:
- Nastaw piekarnik na ok 200-220 stopni
- Kurczaka umyj, pokrój na dość małą kostkę. Wetrzyj przyprawy, zostaw na 10 minut do przegryzienia. Następnie usmaż na patelni.
- Tortille rozłóż na ruszcie w sposób jak na zdjęciu
- Wsadź tortille do piekarnika na kilka minut - cały czas doglądając, aby się nie spaliły. Gdy będą wystarczająco sztywne, wyjmij.
- Pokrój warzywa w plasterki
- Tortille wysmaruj sosem salsa, włóż do środka warzywa, mięso i jeszcze raz polej sosem.
Tacos najlepiej jeść rękami - czyli to, co prawdziwi smakosze lubią najbardziej :)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz