Najważniejsze są jednak w niej podstawy większości potraw - sosy. Pyszne, aromatyczne na bazie świeżych warzyw i ziół.
Lubisz na ostro? Tylko salsa na bazie papryczek chilli.
- puszka krojonych pomidorów
- 4-5 papryczek chili
- ząbek czosnku
- mała cebula
- pół małej zielonej papryki
- łyżka cukru
- łyżeczka soli
- sok z połowy limonki
- łyżka koncentratu pomidorowego
- łyżeczka mielonej kolendry
- łyżeczka papryki w proszku
- 50-100ml gorącej wody
Przygotowanie:
- Usuń nasiona z papryczek, pokrój je drobno - wrzuć do blendera; rozpuść w wodzie sól i cukier, dodaj do papryczek - zmiksuj drobno
- posiekaj drobno czosnek, cebulę, paprykę - dodaj do masy z papryczek - zmiksuj, dodaj pomidory, koncentrat, przyprawy, sok z limonki - dokładnie zmiksuj (nie na gładko, w sosie mogą być kawałki warzyw). W razie potrzeby, jeszcze przypraw.
Smacznego! Sos jest idealną bazą do dań z tortillą,czy nachosów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz