Składniki:
- opakowanie rukoli (może być z roszponką) ok 100g
- 100 g chudego boczku wędzonego
- ok 8 pomidorków koktajlowych
- mały ser feta (może nawet pół)
- garść słonecznika łuskanego
- sos vinegrette:
Przygotowanie:
- Rukolę umyć dokładnie i odłożyć najlepiej do sitka do wysuszenia. Boczek pokroić na cieniutkie plasterki (lepiej kupić już pokrojony, taki surowy na kanapki) i podsmażyć na suchej patelni z obydwu stron do momentu aż zrobią się chrupkie. Odstawić na papier kuchenny do odsączenia nadmiaru tłuszczu.
- Pomidorki pokroić w połówki lub ćwiartki, fetę w drobną kostkę.
- Wymieszać rukolę z resztą składników (wraz z słonecznikiem).
- Przygotować sos: musztardę wymieszać dokładnie z olejem i miodem, następnie z sokiem z cytryny i przyprawić (może się lekko rozwarstwiać).
- Zalać sosem sałatkę - dokładnie wymieszać. W razie potrzeby doprawić.
Smacznego!