wtorek, 26 listopada 2013

Sałatka z chipsami z boczku, fetą i pomidorkami

Ostatnio ciągle jakieś święta w rodzinie... jednak nie ukrywam, że zawsze najbardziej czekam na imprezę imieninową siostry, bo ..... jest PRZEPYSZNE jedzonko! Przemycam więc sałatkę, która jest tak dobra, że prawie tylko na niej się skupiłam tamtego wieczora.  Choć mój tata stwierdził, że to chwasty z jego działki.. to radzę nie sugerować się ilością zieleniny a wyśmienitym smakiem.

Składniki:
  • opakowanie rukoli (może być z roszponką) ok 100g
  • 100 g chudego boczku wędzonego
  • ok 8 pomidorków koktajlowych
  • mały ser feta (może nawet pół)
  • garść słonecznika łuskanego

  • sos vinegrette:
 łyżeczka musztardy, łyżeczka miodu, łyżeczka soku z cytryny 3 łyżeczki oleju, sól, pieprz

Przygotowanie:
  • Rukolę umyć dokładnie i odłożyć najlepiej do sitka do wysuszenia. Boczek pokroić na cieniutkie plasterki (lepiej kupić już pokrojony, taki surowy na kanapki) i podsmażyć na suchej patelni z obydwu stron do momentu aż zrobią się chrupkie. Odstawić na papier kuchenny do odsączenia nadmiaru tłuszczu.
  • Pomidorki pokroić w połówki lub ćwiartki, fetę w drobną kostkę.
  • Wymieszać rukolę z resztą składników (wraz z słonecznikiem).
  • Przygotować sos: musztardę wymieszać dokładnie z olejem i miodem, następnie z sokiem z cytryny i przyprawić (może się lekko rozwarstwiać).
  • Zalać sosem sałatkę - dokładnie wymieszać.  W razie potrzeby doprawić.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz