piątek, 8 listopada 2013

Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem, kurczakiem i mozzarellą

Dzisiejszy temat - szpinak. Szpinak trzeba jeść, bo jest dobry, w miarę tani, zdrooowy (zawiera potas, foliany, żelazo, a także witaminy C, E, K, betakaroten, witaminy z grupy B oraz niektóre antyoksydanty)!!! :D
Najczęściej robi się go jako farsz do naleśników, pierogów albo dodatek do makaronu. Wg mnie najlepiej smakuje z makaronem, jakimś serem i kurczakiem. Stąd zapiekanka. Prosta w wykonaniu, dość szybka, pożywna. Całość (z bajerem jak świeża bazylia) wyszła mnie ok 20 zł.

Składniki:
  • pierś z kurczaka
  • 450 g mrożonego szpinaku
  • 3 łyżki śmietany
  • 3 ząbki czosnku
  • makaron np rurki - ok 200 g
  • 1 mozzarella (taka z Biedry)
  • 2 duże lub 4 małe plastry pomidora
  • świeża bazylia (bądź suszona jak nie ma)
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie


Przygotowanie:

  • Zagotuj wodę na makaron (z solą) . Posiekaj drobno czosnek. Wrzuć na rozgrzaną, naoliwioną patelnię szpinak, podsmaż trochę, dodaj czosnek i śmietanę - przypraw solą i pieprzem. Wszystko razem duś kilka minut do rozmrożenia i podgrzania szpinaku - mieszaj. 
  • Nastaw piekarnik na 180 stopni
  • Szpinak przerzuć do innego naczynia, przepłucz patelnię (no chyba, że macie w domu 2). Kurczaka umyj i pokrój na małe kawałki, posyp go ziołami prowansalskimi, pieprzem (można też bardzo drobno pokrojonym suszonym chilli).  Podsmaż. Gotowe mięso wymieszaj ze szpinakiem
  • Makaron odcedź i wyłóż na dno wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego, na to szpinak z kurczakiem. Pokrój w plastry mozzarellę i wyłóż na samą górę, na to pomidor. Posyp wszystko pieprzem i ziołami prowansalskimi (oczywiście bez szału), jeśli nie masz świeżej bazylii to suszoną. Piecz przez 15 minut.
  • Na gotową zapiekankę wyłóż kilka listków bazylii.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz