wtorek, 1 grudnia 2020

Azjatycki bulion wegetariański

Gdy lockdown już wchodzi za mocno, odpływam myślami do swoich podróży. Póki co podróżować mogę palcem po globusie, dlatego z chęcią uciekam się do wspomnień w swojej kuchni.  A ewidentnie najlepszym wspomnieniem jest dla mnie wietnamska, aromatyczna zupa pho. 

Gotowanie to dla mnie jednak przede wszystkim zabawa i kombinowanie, dlatego w poniższej wersji znajdziecie mieszankę pho z ramenem, a to wszystko w wersji wegetariańskiej.

Składniki:

  • 2 duże pietruszki
  • 1 duża marchew
  • pół średniego selera
  • 2 laski selera naciowego
  • por 
  • kilka grzybów leśnych / brązowych pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 4 cm świeżego imbiru
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 5 ziaren zielonego pieprzu
  • 3 gwiazdki anyżu
  • 6 goździków
  • 2 laski cynamonu
  • sok z 1 limonki
  • łyżka octu ryżowego
  • 4 łyżki sosu sojowego jasnego
  • sól
  • 2,5 l wody


dodatki:

  • listki kolendry
  • tofu
  • marchee
  • kiełki fasoli mung
  • makaron ryżowy/ do ramenu
  • jajko
  • opcjonalnie - chips z nori
  • świeże chili
  • prażony sezam
marynata do tofu i jajek:
  • 150 ml sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • sok z połówki pomarańczy
  • łyżeczka oleju sezamowego
  • łyżka oleju
  • pół łyżeczki sproszkowanego imbiru
  • 3 plasterki papryczki chili
  • 1 sprasowany ząbek czosnku
Przygotowanie:
  • W dużym garnku (min. 2,5l) rozgrzej 3 łyżki oliwy. Warzywa na zupę obierz, umyj i pokrój w mniejsze kawałki, włóż do garnka i podsmaż do zezłocenia warzyw. Cebulę obierz i pokrój w ćwiartki, obrany imbir pokrój w plastry - opal na patelni. Pod koniec, gdy cebula i imbir będą zarumienione, dodaj przyprawy - goździki, anyż i cynamon. Podgrzej do czasu, aż zaczną pachnieć, lecz nie będą jeszcze przypalone. 
  • Przełóż wszystko wraz z liściem laurowym, zielem angielskim i pieprzem do garnka. Zalej ok 2-2,5 litrami wody, posól (mniej niż zwykle, dojdzie jeszcze sos sojowy). Gotuj bez przykrycia na małym ogniu przez minimum 3-4 godziny. Pod koniec dodaj sok z limonki, ocet oraz sos sojowy. Gotuj jeszcze chwilę. W razie potrzeby dopraw do smaku. Odcedź bulion przez sito.

Marynata:
  • Wszystkie składniki na marynatę wymieszaj i podgrzej do rozpuszczenia miodu i połączenia składników. Zalej gotową marynatą pokrojone w kostkę tofu oraz ugotowane na miękko i obrane ze skorupki jajka. Marynowane tofu po ok pół godziny nadaje się już do smażenia. Jajko powinno postać w marynacie minimum 2 godziny.

Smacznego!





sobota, 17 października 2020

RISOTTO DYNIOWE Z GRZYBAMI

 Składniki:

·       250 g ryżu arborio

·       700 ml bulionu warzywnego

·       250 g puree dyniowego

·       75 ml białego wina

·       200 g ulubionych grzybów (u mnie mix shitake, kurki i brązowe pieczarki)

·       pół puszki zielonego groszku

·       kilka suszonych pomidorów w oleju

·       1 cebula

·       1 szalotka

·       3 ząbki czosnku

·       kilka gałązek świeżego tymianku

·       3 listki szałwii

·       sól, pieprz, pół łyżeczki imbiru, szczypta papryki wędzonej i cynamonu

·       100 g parmezanu

·       pół papryczki chili

·       3 łyżki masła

 

Przygotowanie:

·       Upiecz czosnek w łupince do miękkości. Odbierz i wymieszaj  dokładnie z puree i przyprawami - cynamonem, imbirem, papryką, solą i pieprzem (do przyrządzenia puree można wcześniej upiec dynię już przyprawioną i skropioną oliwą).

·       Na patelni rozgrzej oliwę z łyżką masła. Podsmaż pokrojoną w kostkę szalotkę. Dodaj posiekany tymianek, listki szałwi oraz pokrojone na mniejsze części grzyby. Dopraw pieprzem i smaż zezłocenia, dopiero wtedy posól. Wyjmij szałwię. Przełóż, grzyby do miseczki.

·       Na tej samej patelni zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj ryż i wymieszaj go dokładnie z oliwą (ziarenka powinny być pokryte tłuszczem) smaż około minuty.

·       Dodaj wino, wymieszaj i poczekaj aż całkowicie odparuje, następnie stopniowo dodawaj po chochelce bulionu (każda kolejna dopiero gdy ryż wchłonie poprzednią partię) - wymieszaj. Ryż gotuj około 20-25 minut (do miękkości, ale nie powinien być rozgotowany). Pod koniec dodaj przyprawione puree, grzyby, groszek oraz pokrojone w paseczki pomidory. Wymieszaj i gotuj jeszcze kilka minut. Na koniec dodaj 2 łyżki masła oraz starty parmezan. Wymieszaj i podsmaż do czasu utworzenia jednolitej kremowej konsystencji.

·       Podawaj od razu po przygotowaniu. 





czwartek, 6 sierpnia 2020

Bułeczki cynamonowe z migdałami

Lato to idealny moment na wszelkie wypieki. Lekkie ciasta z owocowymi musami, serniki na zimno i oczywiście nie może zabraknąć ciasta drożdżowego! Lato to przecież placek babci z truskawkami i dużą ilością kruszonki.
Na bazie ciasta drożdżowego można wyczarować naprawdę mnóstwo pyszności. A jednym z moich faworytów jest cinnamon roll  - delikatna, mocno maślana, słodka cynamonowa bułeczka. 
Idealna na każdą porę roku !


Składniki:

  • 450 g mąki 00
  • 100 g mąki pszennej tortowej
  • 2 jajka L
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 120 g masła
  • 80 g cukru
  • 14 g suchych drożdży
masa:
  • 75 g masła
  • 100 g cukru
  • 4 łyżeczki cynamonu
  • garść migdałów
Przygotowanie:
  • Wszystkie składniki wymieszaj i dokładnie wyrób w gładkie elastyczne ciasto, odłóż w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok 1,5h). W międzyczasie połącz składniki na masę, dokładnie wymieszaj. Wyrośnięte ciasto rozciągnij w duży prostokąt (lub 2 mniejsze) i wyłóż na nie cienko masę cynamonową. Rozmaruj po same końce. Zwiń ciasto ciasto w roladę i pokrój w ok 2 cm plastry. Odstaw na blaszce do wyrośnięcia na ok 20-30 minut. 
  • Nasmaruj boki robełtanym jajkiem lub mlekiem, posyp posiekanymi migdałami. Piecz w rozgrzanym do 180 stopni C piecu przez ok 15 minut - do zezłocenia.

środa, 8 lipca 2020

Batony owsiane z orzechami

Mam taką swoją małą filozofię życiową, że powinno się żyć zdrowo, ale z głową. Dlaczego przy zdrowo jest ale? Bo zdrowie to nie tylko fizyczność, ale w dużej mierze psychika. I to czy np czasami sobie dajemy pofolgować, bez wyrzutów sumienia, zdecydowanie wpływa na nasze dobre samopoczucie i głowę. Dlatego raz na jakiś czas sklepowe słodycze, paczka chipsów, czy nawet cheese z maka nikogo nie zabije, ani nie zniszczy żadnego harmonijnego życia typu fit.
Wszędzie powinien być umiar i poszukiwanie złotych środków. Ja jestem uzależniona od słodkości. Może to nie jest zdrowy nawyk, ale uważam to za przyjemność, której po prostu nie zamierzam sobie odbierać. Dlatego też szukam innych rozwiązań i tutaj naprzeciw wychodzą zdrowe przekąski.
Dziś jedna z nich, moja ulubiona, pełna orzechów, z nutą miodu. Batony owsiane!


Składniki:
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • Garść orzechów włoskich
  • Garść migdałów
  • Garść słonecznika łuskanego
  • Kilka orzechów nerkowca
  • 50 g żurawiny/rodzynek
  • 50 g daktyli
  • 3 łyżki miodu
  • 4 łyżki oleju kokosowego
  • Łyżka masła orzechowego
  • Łyżeczka cynamonu


Przygotowanie:
  • Posiekane orzechy, pestki i płatki owsiane posyp cynamonem i podpraż na blaszce do lekkiego zrumienienia w 180 st C.
  • W międzyczasie rozpuść masło orzechowe, miód i olej w rondelku - wymieszaj. 
  • Gotowa owsianą mieszankę przesyp do miski, dodaj posiekaną żurawinę i daktyle, roztopiony miód - dokładnie wymieszaj. Przełóż do wyłożonej papierem keksówki, dociśnij mocno (!) do blaszki i zapiekaj jeszcze ok 20 minut w 160 st C. 
  • Gotowe, zrumienione batony dobrze wystudź i dopiero wtedy pokrój.


wtorek, 16 czerwca 2020

Fudge czekoladowo-orzechowy

Są takie dni kiedy dopada mnie czekoladowy głód. Żadna słodkość nie sprosta temu, jak tylko porządna dawka czekolady. A ta z wysoką zawartością kakao to przecież samo zdrowie! (no może, nie cała tabliczka... ale, dziś nie o byciu fit).  Kostka czekolady jednak dla takiego łasucha jak ja to za mało i wtedy lubię sięgać po coś, co nawet w małym kawałku zaspokoi ten słodyczowy głód na dłużej. Tutaj świetnie sprawdzi się czekoladowy fudge, który spokojnie możesz przechowywać dłuższy okres, w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Składniki:

  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 100 g czekolady mlecznej z orzechami
  • 380g słodzonego mleka skondensowanego
  • 50 g masła
  • garść posiekanych prażonych orzechów
  • szczypta soli morskiej
Przygotowanie:
  • Posiekaną czekoladę, mleko i masło podgrzej w rondelku do rozpuszczenia - wymieszaj. Dodaj połowę posiekanych orzechów - wmieszaj do masy czekoladowej.
  • Przelej do keksówki (najlepiej silikonowej lub wyłożonej papierem do pieczenia) na wysokość ok 2 cm. Na wierzchu ułóż pozostałe orzechy i posyp solą.
  • Schładzaj w lodówce przez noc. Gotowy fudge przechowywać najlepiej w szczelnie zamkniętym pojemniku.

środa, 27 maja 2020

Czekoladowe naleśniki z jagodami

Jakie są wasze smaki dzieciństwa? Moim niewątpliwie są pochłaniane w dużych ilościach naleśniki. Zawsze z domowym dżemikiem i obowiązkowo z twarogiem. Nigdy nie mogłam zrozumieć, że wiele osób nie zna tego połączenia. 
No dobra, ale od dżemiksu jest jeszcze coś lepszego - JAGODY!

Składniki:
ok 6 porcji
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki wody gazowanej
  • 2 jajka
  • 1 łyżka kakao
  • sól do smaku
  • łyżka oliwy

Farsz:
  • ok 150 g jagód 
  • 200 g twarogu
  • 2 łyżki miodu
Przygotowanie:
  • Mąkę i kakao przesiej do miski, dodaj resztę składników i wymieszaj dokładnie trzepaczką lub mikserem. Odstaw na kilkanaście minut, aby ciasto odpoczęło. Naleśniki smaż na niewielkiej ilości oleju.
  • Twaróg rozrób widelcem z miodem - dodaj jagody i wymieszaj.


piątek, 21 lutego 2020

Gnocchi z karkówką w glazurze winno-miodowej

Czy z filmu wojennego można wyciągnąć inspirację na obiad? A no można. Bo jak główny bohater Niezłomnego, zmagając się z kolejnym dniem dryfowania na otwartym morzu, opowiada o gnocchi swojej włoskiej mamy, to nie ma opcji, że ślinka nie pocieknie.
Moim kluseczkom towarzyszy aromatyczna wolno pieczona karkówka w słodkiej winnej glazurze. No nieskromnie mówiąc, to jest przepyszne!


Gnocchi

  • 1 kg skrobiowych ziemniaków 
  • Ok. 150 g mąki pełnoziarnistej pszennej
  • Łyżeczka soli 
  • 1 jajo 

Mięso:

  • 1,5 kg karkówki bez kości 
  • 100 ml wina lub wody


Marynata:

  • 2 łyżki musztardy 
  • Sól morska świeżo mielona 
  • 3 łyżki oliwy 
  • 5 gałązek tymianku 
  • 3 ząbki czosnku 
  • Pieprz 


Glazura:

  • 150 ml czerwonego wina
  • 4 łyżki miodu
  • 3 gałązki tymianku
  • 3 łyżki masła


 Przygotowanie:


  1. Czosnek przeciśnij przez praskę, wymieszaj z resztą składników marynaty. Odkrój tłuszcz z karkówki, przełóż mięso do naczynia żaroodpornego, posol obficie i natrzyj marynatą. Przykryj folią i zostaw w lodówce na minimum noc. 
  2. Nastaw piekarnik na 200 stopni. Do zamarynowanej karkówki wlej 100 ml wina lub wody. Włóż do pieca na ok 15 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 135 stopni i piecz pod przykryciem jeszcze przez minimum 2 godziny (podlewaj mięso od czasu do czasu wytopionym tłuszczem). 10 minut przed końcem pieczenia zdejmij folię i nasmaruj karkówkę glazurą. Podkręć temperaturę do 160 stopni.
  3. Glazura: Wino wlej do rondla, dodaj tymianek. Redukuj płyn przez kilka minut. Następnie dodaj miód i masło. Gotuj do uzyskania konsystencji sosu. Glazura powinna być lepiąca, jednak nie tak gęsta jak karmel. Gotową natrzyj mięso, zostaw jednak trochę na sos do klusek.
  4. Gnocchi: Ziemniaki upiecz w mundurkach, następnie obierz ze skóry i jeszcze ciepłe przeciśnij przez praskę. Dodaj jajko i mąkę. Wyrób dokładnie do uzyskania jednolitej konsystencji. W razie potrzeby dodaj mąkę - ciasto powinno przypominać to na kopytka. Z gotowego ciasta uformuj ruloniki i pokrój je na ok 1,5 cm kawałki. Zagotuj osoloną wodę i przełóż gnocchi do garnka. Gotuj ok 30 sekund od wypłynięcia. Gotowe kluseczki wyciągnij łyżką cedzakową. Przed podaniem podsmaż porcję na łyżce oleju.

środa, 19 lutego 2020

Francuska zupa cebulowa

Ostatnio w mojej kuchni króluje gluten i wino, czyli to, co tygryski lubią najbardziej! Po serii prób wypieków francuskich nadszedł czas na francuską zupę cebulową. Obowiązkowo z dodatkiem białego wytrawnego wina, tymianku i serowej domowej bagietki. 

Składniki:
Bulion
  • Porcja rosłowa drobiowa
  • Wołowina z kością (np szponder)
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • Pół selera
  • Por
  • Opalona cebula
  • Sól, pieprz
  • Kilka kulek ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • Ok 1,5 l wody
Pondadto:
  • 7 średniej wielkości cebuli
  • Łyżeczka cukru
  • Łyżeczka soli
  • 2 łyżki masła
  • Oliwa
  • Tymianek - kilka gałązek
  • 2 ząbki czosnku
  • Bagietka
  • 150 ml wytrawnego białego wina
  • Ser pleśniowy / twardy żółty

Przygotowanie:


  1. Przygotuj bulion - mięso zalej zimną wodą (ok 1,5 litra), dodaj opaloną cebulę, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz. Zagotuj i usuń sitkiem szumowiny. Dodaj pokrojoną na mniejsze kawałki włoszczyznę i 2 łyżeczki soli. Gotuj na małym ogniu minimum godzinę - 1,5.
  2. Karmelizowana cebula: W międzyczasie przygotuj cebulę. Obierz i pokrój cebulę w cienkie piórka. Rozgrzej w szerokim garnku 3 łyżki oliwy, dodaj cebulę i smaż, co chwilę mieszając, przez ok 10-15 minut na średnim ogniu. Po tym czasie dodaj masło i łyżkę oliwy. Smaż do lekkiego zbrązowienia (kolejne 15 minut), nie zapominając o mieszaniu. Dodaj sól i cukier - karmelizuj jeszcze 10 minut, uważając by cebula się nie przypaliła. Na końcu dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż około minuty.
  3. Następnie zalej cebulkę winem. Zamieszaj zbierając łopatką to, co przywarło do garnka. Odparuj alkohol i dodaj gotowy bulion. Przypraw tymiankiem i 2 listkami laurowymi. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Gotuj jeszcze ok 30 minut.
  4. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Zupę przelej do naczynia żaroodpornego, ułóż na wierzchu 2 kromki bagietki z 2 plastrami sera i gałązką tymianku. Zapiekaj około 10 minut.
  5. Jeśli nie masz naczynia żaroodpornego omiń ten krok i po prostu piecz w 200 stopniach przez 5 minut grzanki z serem.