Ostatnio w mojej kuchni króluje gluten i wino, czyli to, co tygryski lubią najbardziej! Po serii prób wypieków francuskich nadszedł czas na francuską zupę cebulową. Obowiązkowo z dodatkiem białego wytrawnego wina, tymianku i serowej domowej bagietki.
Składniki:
Bulion
- Porcja rosłowa drobiowa
- Wołowina z kością (np szponder)
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- Pół selera
- Por
- Opalona cebula
- Sól, pieprz
- Kilka kulek ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- Ok 1,5 l wody
Pondadto:
- 7 średniej wielkości cebuli
- Łyżeczka cukru
- Łyżeczka soli
- 2 łyżki masła
- Oliwa
- Tymianek - kilka gałązek
- 2 ząbki czosnku
- Bagietka
- 150 ml wytrawnego białego wina
- Ser pleśniowy / twardy żółty
Przygotowanie:
- Przygotuj bulion - mięso zalej zimną wodą (ok 1,5 litra), dodaj opaloną cebulę, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz. Zagotuj i usuń sitkiem szumowiny. Dodaj pokrojoną na mniejsze kawałki włoszczyznę i 2 łyżeczki soli. Gotuj na małym ogniu minimum godzinę - 1,5.
- Karmelizowana cebula: W międzyczasie przygotuj cebulę. Obierz i pokrój cebulę w cienkie piórka. Rozgrzej w szerokim garnku 3 łyżki oliwy, dodaj cebulę i smaż, co chwilę mieszając, przez ok 10-15 minut na średnim ogniu. Po tym czasie dodaj masło i łyżkę oliwy. Smaż do lekkiego zbrązowienia (kolejne 15 minut), nie zapominając o mieszaniu. Dodaj sól i cukier - karmelizuj jeszcze 10 minut, uważając by cebula się nie przypaliła. Na końcu dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż około minuty.
- Następnie zalej cebulkę winem. Zamieszaj zbierając łopatką to, co przywarło do garnka. Odparuj alkohol i dodaj gotowy bulion. Przypraw tymiankiem i 2 listkami laurowymi. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Gotuj jeszcze ok 30 minut.
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Zupę przelej do naczynia żaroodpornego, ułóż na wierzchu 2 kromki bagietki z 2 plastrami sera i gałązką tymianku. Zapiekaj około 10 minut.
- Jeśli nie masz naczynia żaroodpornego omiń ten krok i po prostu piecz w 200 stopniach przez 5 minut grzanki z serem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz