Ile jednak można jeść te oklepane crepy, czy pankejki.... może zrobić je jakoś inaczej?
DUTCH BABY. Niby naleśnik/omlet, a jaki dostojny, a jaki delikatny... i lekko chrupiący z wierzchu.
Koniecznie podawany z cukrem pudrem, owocami, czy domowymi powidłami. I wcale nie potrzebna mu super patelnia, którą wsadzicie do pieca. Równie dobrze zrobi się w naczyniu żaroodpornym lub tortowej blaszce.
Składniki:
- 3 jajka w temp. pokojowej
- 2/3 szklanki mleka
- 1/2 szklanki mąki
- łyżka cukru pudru/ cukru waniliowego
- sól
- 3 łyżki klarowanego masła
- domowe powidła / owoce/ cukier puder
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzej do 220 stopni. Naczynie, w którym przygotowujesz dutch baby nagrzej i rozsmaruj na nim 2 łyżki masła.
- Wszystkie składniki przełóż do miski, zblenduj na gładko (kilka sekund na wysokiej mocy) do uzyskania jednolitej konsystencji. Przelej do naczynia żaroodpornego.
- Piecz ok 20 minut do zbrązowienia wierzchu. Naleśnik powinien urosnąć i ładnie napęcznieć.
- Gotowy posmaruj łyżką masła, wyłóż dodatki i voila!
Smacznego