Smakuje gotowaną fasolką szparagową okraszoną masełkiem z bułką tartą.
Smakuje kalafiorem z polskich upraw.
Smakuje młodymi ziemniaczkami pieczonymi w mundurkach z odrobiną morskiej soli i tymianku.
A jeśli dorzuci się do tego lekkie jajko w koszulce... to już bardziej letnio chyba być nie może!
Maślaną zasmażkę zamieniłam na masełko z pietruszką, chili i solą. Tak smakuje szczęście.
Składniki (na ok 2 porcje)
- 4 średnie młode ziemniaki
- 10 dag żółtej fasolki szparagowej
- 2 jajka
- pół kalafiora
- 75g miękkiego masła
- pół pęczka pietruszki
- 1 papryczka chili
- sól, pieprz, tymianek suszony
- szczypiorek
- 1 litr wody (do jajek)
- 2 łyżki octu
- oliwa
Przygotowanie:
- Nastaw piekarnik na 200 stopni. Ziemniaki umyj, pokrój w ćwiartkę. Podgotuj ok 10 minut w osolonej wodzie. Odcedź, przełóż do miski. Wymieszaj z oliwą, tymiankiem, solą i pieprzem. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz około 20-30 minut (do miękkości ziemniaka i złocistej skórki)
- Fasolkę umyj, odkrój końcówki. Gotuj w osolonej wodzie do miękkości (ok 5-7 minut).
- Kalafior podziel na mniejsze różyczki. Gotuj na al dente ok 8 minut.
- Posiekaj pietruszkę i chili. Wymieszaj z masłem, dopraw solą i pieprzem. Rozpuść na rozgrzanej patelni. Dodaj ugotowaną fasolkę i kalafior - wymieszaj i podsmaż 2-3 minuty.
- Przygotuj jajko: Jajko wbij do względnie płaskiej miseczki. W niewielkim rondlu ugotuj ok 1l wody z solą i octem. Wyłącz gaz, utwórz łyżką wir wodny i w sam środek wlej jajko. Trzymaj w wodzie ok 2 minuty. Wyciągnij jajko łyżką cedzakową.
- Wszystkie składniki wyłóż na talerz, posyp szczypiorem i pietruszką. Jajko dopraw pieprzem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz