środa, 8 maja 2019

Krem z białych warzyw z grzankami i chipsem z bekonu


Wiosna to moja ulubiona pora roku! Na pobliskich ryneczkach jest coraz więcej sezonowych owoców i warzyw i człowiek nie musi się zastanawiać co by tu ugotować, żeby miało witaminki.
Dziś napadłam na jeżycki rynek i wróciłam z siatą białych warzyw! A powstał z nich krem z dodatkiem grzanek i chipsów z bekonu.

Składniki:
  • 2 pietruszki
  • 1 duży ziemniak
  • 1 cebula
  • 3 białe szparagi
  • mała kalarepa
  • pół selera
  • mały kalafior
  • 2 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki imbiru
  • sól, pieprz
  • 1/3 startej gałki muszkatołowej
  • 1l bulionu lub wody
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego

dodatkowo

  • 3-4 kromki chleba
  • ząbek czosnku
  • zioła prowansalskie
  • 6 cienkich plastrów boczku
  • koperek/ bazylia


Przygotowanie:

  • Seler, ziemniaki, pietruszkę, cebulę, kalarepę pokrój w kostkę, Czosnek pokrój w plastry, szparagi w mniejsze kawałki, a kalafior podziel na małe różyczki. W garnku o szerokim dnie rozgrzej 2-3 łyżki oleju (może być także masło), dodaj wszystkie warzywa i podsmaż, od czasu do czasu mieszając, do uzyskania lekkiego złotego koloru. 
  • Podsmażone warzywa zalej bulionem, dodaj liście laurowe i ziele angielskie, dopraw wedle uznania solą, pieprzem i gałką muszkatołową.  Gotuj na małym ogniu do miękkości warzyw. Następnie wyciągnij ziele angielskie i liść laurowy, po czym zblenduj wszystko na gładki krem.
  • W międzyczasie przygotuj chipsy z bekonu - plastry boczku wyłóż na rozgrzaną, suchą patelnię i smaż z obu stron do uzyskania chrupkiego chipsa. Na tej samej patelni z dodatkiem odrobiny oliwy przygotuj grzanki - odkrój skórkę chleba, pokrój kromki na małe kosteczki, wyłóż na patelnię, dopraw ziołami, pod koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmaż z każdej strony do chrupkości.

Smacznego! Podawaj z posiekanym koperkiem lub listkami bazylii.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz