Wiosna to moja ulubiona pora roku! Na pobliskich ryneczkach jest coraz więcej sezonowych owoców i warzyw i człowiek nie musi się zastanawiać co by tu ugotować, żeby miało witaminki.
Dziś napadłam na jeżycki rynek i wróciłam z siatą białych warzyw! A powstał z nich krem z dodatkiem grzanek i chipsów z bekonu.
Składniki:
- 2 pietruszki
- 1 duży ziemniak
- 1 cebula
- 3 białe szparagi
- mała kalarepa
- pół selera
- mały kalafior
- 2 ząbki czosnku
- pół łyżeczki imbiru
- sól, pieprz
- 1/3 startej gałki muszkatołowej
- 1l bulionu lub wody
- 2 listki laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
dodatkowo
- 3-4 kromki chleba
- ząbek czosnku
- zioła prowansalskie
- 6 cienkich plastrów boczku
- koperek/ bazylia
Przygotowanie:
- Seler, ziemniaki, pietruszkę, cebulę, kalarepę pokrój w kostkę, Czosnek pokrój w plastry, szparagi w mniejsze kawałki, a kalafior podziel na małe różyczki. W garnku o szerokim dnie rozgrzej 2-3 łyżki oleju (może być także masło), dodaj wszystkie warzywa i podsmaż, od czasu do czasu mieszając, do uzyskania lekkiego złotego koloru.
- Podsmażone warzywa zalej bulionem, dodaj liście laurowe i ziele angielskie, dopraw wedle uznania solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotuj na małym ogniu do miękkości warzyw. Następnie wyciągnij ziele angielskie i liść laurowy, po czym zblenduj wszystko na gładki krem.
- W międzyczasie przygotuj chipsy z bekonu - plastry boczku wyłóż na rozgrzaną, suchą patelnię i smaż z obu stron do uzyskania chrupkiego chipsa. Na tej samej patelni z dodatkiem odrobiny oliwy przygotuj grzanki - odkrój skórkę chleba, pokrój kromki na małe kosteczki, wyłóż na patelnię, dopraw ziołami, pod koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmaż z każdej strony do chrupkości.
Smacznego! Podawaj z posiekanym koperkiem lub listkami bazylii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz