środa, 31 stycznia 2018

Tajskie Panang Curry z kurczakiem i jarmużowymi chipsami

Często uciekam do kuchni azjatyckiej. Najczęściej pada na ciepłe rejony Tajlandii.
Z tym krajem kojarzą mi się kwaśne, cytrusowe smaki limonki, czy trawy cytrynowej, ostrość papryczki chili, słodycz mleka kokosowego i budzący kontrowersję zapach sosu rybnego.
Dziś to wszystko połączyłam w jedno danie - curry na samodzielnie przygotowanej paście Panang razem z ryżem basmati i chipsami z jarmużu.

Składniki:
pasta
  • 7 suszonych papryczek chili
  • pół czerwonej cebuli
  • 4 cm korzeń imbiru (~2cm śr.)
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 łyżki kolendry mielonej
  • 2 łyżki trawy cytrynowej mielonej*
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 2 łyżki oleju 
  • 1 łyżeczka soli
  • garść orzeszków ziemnych
* można użyć 3 łodyżki świeżej trawy (białe części, posiekane)

curry
  • 400g piersi z kurczaka
  • 1 cebula
  • 2 łyżki pasty Panang
  • 250 ml mleczka kokosowego
  • 125 ml bulionu drobiowego
  • 4 posiekane liście kafiru
  • łyżeczka mielonej trawy cytrynowej
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 25g posiekanych orzeszków ziemnych
  • łyżeczka brązowego cukru
Przygotowanie:
  • Zacznij od pasty - czosnek i imbir obierz i pokrój w mniejsze części. Chili zalej gorącą wodą i mocz pod przykryciem ok 30 minut. Pozostałe składniki umieść w misce, dodaj chili oraz odrobinę wody, w którym się moczyło. Wszystko zblenduj na gładką masę. 
  • Curry - rozgrzej olej w woku bądź głębokiej patelni, dodaj posiekaną w kostkę cebulę i zeszklij, dodaj pastę, wymieszaj i podsmaż ok 2 minut. Wlej mleczko wraz z bulionem, dodaj liście kaffiru, mieszaj przez minutę. Dodaj pokrojonego w kostkę kurczaka. Wymieszaj i gotuj ok 8 minut, aż kurczak będzie gotowy. Dodaj sos sojowy i cukier. Podsmaż jeszcze przez 2 minuty. Posyp orzeszkami i wymieszaj.




wtorek, 23 stycznia 2018

Shakshuka z awokado i papryką

Ostatnio mam obsesję na punkcie shakshuki!
Jest cudowną alternatywą do przejedzonej już jajecznicy lub w wersji obiadowej - jajka sadzonego.
Jak sama nazwa wskazuje bałagan, miks wszystkiego - do szakszuki można wrzucić wszystko, co mamy w lodówce i będzie pysznie.
U mnie bazę robią oczywiście pomidory wraz z czerwoną cebulą, papryką i awokado.

Składniki:

  • 2 jajka
  • 3 pomidory
  • pół małej czerwonej cebuli
  • 1/4 papryki czerwonej
  • 1/4 dojrzałego awokado 
  • szczypior do posypania
  • kilka listków bazylii
  • 1/4 łyżeczki suszonej bazylii
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
  • Pomidory umyj i pokrój w kostkę, paprykę i cebulę posiekaj drobno również w kostkę.
  • Awokado obierz ze skóry i pokrój w cienkie plastry
  • Rozgrzej patelnię z odrobiną oliwy, podsmaż cebulę wraz z papryką. Dodaj pomidory, przypraw i smaż przez chwilę (powinny się podsmażyć, nie ugotować). Zrób 2 wolne miejsca, wlej w nie jajka. Podsmaż, na końcu zostaw chwilę pod przykryciem. Białko musi być ścięte, a żółtko po przekrojeniu powinno wypływać.
  • Posyp szczypiorkiem, wyłóż awokado i listki bazylii.
Najlepiej smakuje z kromką świeżego chleba, którym można wyjadać resztki sosu!

wtorek, 16 stycznia 2018

Zielone smoothie z imbirem

Pogoda, jak na zimę, mało zimowa. Jednak taki okres -ani ciepło, ani zimno- szczególnie niekorzystnie wpływa na nasze zdrowie. Jedyny ratunek to profilaktyka bombą witaminową.
Niektórzy biorą tabletki, ja jednak wolę uzupełniać niedobory naturalnymi składnikami.
W roli pogromcy bakterii idealnie spisuje się smoothie.

Smoothie to samo zdrowie:
szpinak - bogaty w wit. C, beta-karoten, luteinę, obniża ciśnienie, źródło wapnia
banan - źródło potasu, pomagają w obniżeniu cholesterolu,
imbir - dobry na trawienie, bogaty w substancje przeciwzapalne, poprawia krążenie
awokado - bogaty w zdrowe tłuszcze (omega-3, omega-6), błonnik, witaminę E
gruszka - zawierają dużą ilość potasu, błonnika, bogate źródło antyoksydantów
orzech laskowy - źródło witaminy E - poprawiają kondycję skóry, kwasu foliowego, magnezu


Składniki na 400 ml:
  • 1 mały banan
  • 1 gruszka 
  • 1 cm obranego imbiru
  • pół awokado
  • garść szpinaku baby
  • 125 ml mleka roślinnego (u mnie kokosowe)
  • kilka orzechów laskowych
Przepis:
  • Gruszkę umyj i pokrój na mniejsze kawałki, banana i imbir pokrój w plastry, awokado obierz ze skórki i dorzuć do reszty składników. Dodaj szpinak, posiekane orzechy oraz mleko. Zblenduj wszystko do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Wierzch posyp wiórkami kokosowymi.
Smacznego!