niedziela, 4 czerwca 2017

Pieczona owsianka z truskawkami

Niby jeszcze wiosna, ale już dawno lato. Nie wiem jak wy, ale ja w takie upały mam dietę lodowo-owocową i trudno mi zjeść cokolwiek konkretnego. Ale niestety, na takiej diecie długo nie pociągnę, a i tak wszystko pójdzie w boczki. Otwieram więc cykl: pomysły na płatki owsiane. Pożywne, zapychające, smaczne i naprawdę nie musimy się ograniczać tylko do formy gotowanej z mlekiem. 
Odkopuję więc mój stary pomysł na śniadanie, czy tam jakikolwiek inny posiłek, kiedy na myśl o ziemniakach z kotletem macie w myśli stanowcze - nie!.



Składniki:
  • 2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
  • 1/3- 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1/3 szklanki siekanych migdałów bądź innych bakalii
  • 1/4 szklanki dowolnych bakalii
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1 rozgnieciony banan
  • łyżeczka cynamonu
  • kilka mniejszych truskawek
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  • Zmiksuj jajka z cukrem, dodaj proszek do pieczenia, cynamon i sól - zmiksuj dokładnie.
  • Dodaj roztopione masło i mleko, wymieszaj i wsyp płatki i bakalie. Mieszaj do połączenia się składników. Dodaj banana i wymieszaj.
  • Wyłóż masę z płatków do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu ułóż owoce. By uniknąć przypalenia, wyłóż wcześniej papierem do pieczenia bądź wysmaruj dół i boki naczynia tłuszczem.
  • Odłóż płatki do lodówki na ok pół godziny do lodówki, by napęczniały.
  • Piecz w 180 stopniach ok 30 minut.
  • Podawaj po ok 5 minutach od wyciągnięcia z piekarnika.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz