Niby jeszcze wiosna, ale już dawno lato. Nie wiem jak wy, ale ja w takie upały mam dietę lodowo-owocową i trudno mi zjeść cokolwiek konkretnego. Ale niestety, na takiej diecie długo nie pociągnę, a i tak wszystko pójdzie w boczki. Otwieram więc cykl: pomysły na płatki owsiane. Pożywne, zapychające, smaczne i naprawdę nie musimy się ograniczać tylko do formy gotowanej z mlekiem.
Odkopuję więc mój stary pomysł na śniadanie, czy tam jakikolwiek inny posiłek, kiedy na myśl o ziemniakach z kotletem macie w myśli stanowcze - nie!.
- 2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
- 1/3- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 1/3 szklanki siekanych migdałów bądź innych bakalii
- 1/4 szklanki dowolnych bakalii
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,5 szklanki mleka
- 1 duże jajko
- 2 łyżki roztopionego masła
- 1 rozgnieciony banan
- łyżeczka cynamonu
- kilka mniejszych truskawek
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Zmiksuj jajka z cukrem, dodaj proszek do pieczenia, cynamon i sól - zmiksuj dokładnie.
- Dodaj roztopione masło i mleko, wymieszaj i wsyp płatki i bakalie. Mieszaj do połączenia się składników. Dodaj banana i wymieszaj.
- Wyłóż masę z płatków do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu ułóż owoce. By uniknąć przypalenia, wyłóż wcześniej papierem do pieczenia bądź wysmaruj dół i boki naczynia tłuszczem.
- Odłóż płatki do lodówki na ok pół godziny do lodówki, by napęczniały.
- Piecz w 180 stopniach ok 30 minut.
- Podawaj po ok 5 minutach od wyciągnięcia z piekarnika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz