czwartek, 8 czerwca 2017

Muffinki owsiane z truskawkami

W ramach cyklu #pomysłnapłatkiowsiane czas na muffinki. Słodkie, ale nieprzesadnie, idealnie nadają się na szybkie śniadanie lub przekąskę w ciągu dnia. No i te krajowe truskawki! Trzeba korzystać, póki są.




Składniki:
  • 2 banany
  • 1 szklanka błyskawicznych płatków owsianych
  • 1 szklanka mąki
  • 1 duże jajko
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego
  • 1/3 szklanki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta cynamonu
  • mała garść posiekanych orzechów
  • ok 5 truskawek
  • płatki do posypania


Przygotowanie:

  • Nagrzej piekarnik do 180 stopni
  • Banany rozgnieć na miazgę, dodaj mleko, jajko, olej i cukier - wszystko dokładnie wymieszaj trzepaczką. Dodaj resztę suchych składników. Wymieszaj do całkowitego połączenia, dodaj pokrojone na małe kawałki truskawki - wymieszaj. Posyp wierzch muffinek płatkami owsianymi.
  • Gotową masę przełóż do 3/4 wysokości papilotek lub bezpośrednio na blaszkę do muffinek (blacha musi być wcześniej nasmarowana tłuszczem i posypana mąką).
  • Piecz ok 20-25 minut

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz