środa, 10 sierpnia 2016

Chili con pollo

Kiedy mam zły dzień zaszywam się w kuchni. Jestem wtedy bardziej śmiała niż zwykle. Dzisiejszy stan wywołała polska służba zdrowia.
Ale koniec końców, mogę jej podziękować. Wyszło z tego piękne aromatyczne chili.

Składniki:
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 puszki pomidorów
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka fasoli
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka oregano
  • łyżka kuminu
  • łyżka posiekanej świeżej bazylii
  • 2 łyżeczki sproszkowanego chili/ płatków chili
  • szczypior
Przygotowaniu:
  • Przygotuj składniki: cebulę i paprykę pokrój w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę, kurczaka umyj i pokrój w cienkie paski. 
  • Zeszklij cebulę, dodaj czosnek, Podsmaż minutę. Dodaj kurczaka i podsmaż krótko do momentu kiedy będzie biały. Dodaj paprykę, chili, kumin sól i oregano. Smaż ok minuty. 
  • Dodaj pomidory, bulion, kukurydzę i bazylię. Zagotuj i zmniejsz ogień i przykryj na 15 minut. Po tym czasie odkryj, dodaj fasolę i gotuj jeszcze przez 15 minut. 
Podawaj z posiekanym szczypiorkiem

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz