Składniki (na ok 5 szaszłyków):
- 300 g krewetek
- 1 mała cukinia
- gałązka pomidorków koktajlowych
- szklanka świeżej mięty
- 100 ml oliwy
- sok z 1 limonki
- 2 małe papryczki bird's eye chili lub 1 duża zwykła papryczka chili
- sól, łyżka cukru
- ząbek czosnku
- łyżka masła
Przygotowanie:
- Krewetki umyj, obierz z pancerza, usuń jelita. Osusz papierem. Przygotuj marynatę - zblenduj miętę z papryczkami ,limonką i czosnkiem, dodaj oliwy, przypraw - zblenduj na gładką masę. Przełóż krewetki do miski, zamarynuj. Cukinię pokrój w cienkie paski (dobrze sprawdza się w tym obieraczka) nasmaruj odrobiną oliwy.
- Rozgrzej patelnię, dodaj masło i odrobinę oleju. Smaż krewetki z każdej strony ok 2 minuty.
- Cukinię i pomidorki przygotuj na patelni grillowej.
- Podawaj w formie szaszłyków,
Smacznego!