piątek, 11 marca 2016

Risotto z pieczarkami i białym winem

Polska. Poznań. Miasto liczące ponad pół miliona mieszkańców.
I co?
Dostać ryż arborio to łatwiej chyba do Rzymu polecieć.
Tak czy inaczej, jeśli chcecie pospacerować w poszukiwaniu ryżu do risotto (w P&P jest!) bądź jesteście w posiadaniu tego ograniczonego dobra, to polecam. Risotto z pieczarkami na białym winie.


Składniki (dla 2-3 osób):

  • 200g ryżu arborio
  • 200g pieczarek
  • 2 łyżki masła
  • 2 większe cebule dymki
  • litr bulionu drobiowego
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • pół szlanki startego parmezanu
  • łyżka tymianku
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki



Przygotowanie:

  • Umyj, osusz i pokrój pieczarki w paski. Dymki pokrój w kostkę. Rozgrzej wysoką patelnię lub szeroki garnek, rozpuść masło, dodaj pieczarki i cebulę. Przypraw tymiankiem. Podsmaż na średnim ogniu ok 5 minut. Dodaj ryż, wymieszaj do połączenia
  • Dodaj wino, wymieszaj i zredukuj płyn - ok 5 minut. Mieszając dodaj pół szklanki bulionu (kolejne partie wlewaj w momencie kiedy ryż wchłonie poprzedni płyn). Zajmie to ok 20-25 minut. 
  • Na koniec dodaj starty parmezan, dopraw, wymieszaj i odstaw z ognia. Po kilku minutach składniki powinny być dobrze sklejone. 
Podawaj z posiekaną pietruszką. Polecam dopić resztę wina ;)

Smacznego!


Wegetariański obiad VI

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz