Składniki (forma 30 cm):
- 250 g mąki
- 150 g zimnego masła
- jajko
- 4 łyżki cukru
- łyżka ciemnego kakao
krem
- 250 g mascarpone
- 250 ml schłodzonej śmietanki 30 %
- 100 g białej czekolady
- 2 łyżki cukru pudru
ponadto: ok 400 g truskawek, 150 g borówek
Przygotowanie:
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni
- Przesiej mąkę, dodaj pokrojone w kostkę masło, jajko, kakao i cukier - zagnieć wszystkie składniki do uzyskania jednolitej gładkiej kuli. Zawiń w folię, odstaw do lodówki na ok pół godziny.
- Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość ok 0,5 cm (najlepiej na papierze do pieczenia lub folii spożywczej), przełóż do formy. Przykryj je papierem do pieczenia i wyłóż np grochem (lub innym dowolnym obciążeniem). Piecz tak przez 15 minut, następnie zdejmij papier z grochem i piecz jeszcze przez 10-15 minut. Po upieczeniu odstaw do ostygnięcia.
- Przygotuj krem - w kąpieli wodnej rozpuść czekoladę. Śmietanę ubij na sztywną pianę, pod koniec dodaj cukier puder. Stopniowo na wysokich obrotach dodawaj mascarpone oraz wystudzoną czekoladę. Nie miksuj zbyt długo - tylko do połączenia składników i uzyskania jednolitego kremu.
- Krem wyłóż na ciasto, udekoruj pokrojonymi truskawkami i borówkami.
Smacznego!
Ciasto, mimo kichającego nosa, wygląda wyśmienicie (:
OdpowiedzUsuńPrezentuje się bardzo apetycznie :-)
OdpowiedzUsuń