wtorek, 2 czerwca 2015

Czekoladowa tarta z owocami na mascarpone

Swędzący nos, czerwone oczy, kichanie tysiąc razy na sekundę... tak to maj. Gdyby nie owoce, które przynosi, nienawidziłabym tego miesiąca. A uwielbiam go. Uwielbiam barwne stragany z kokietującymi swym kształtem truskawkami, krzyczącymi kup mnie! Maliny, borówki, melony... wszystko czego dusza łasucha zapragnie. Uległam więc czerwonym paniom, dobrałam im wyborowe towarzystwo amerykańskiego pochodzenia i tak oto powstała ona.

Składniki (forma 30 cm):

ciasto
  • 250 g mąki
  • 150 g zimnego masła
  • jajko
  • 4 łyżki cukru
  • łyżka ciemnego kakao
krem
  • 250 g mascarpone
  • 250 ml schłodzonej śmietanki 30 %
  • 100 g białej czekolady
  • 2 łyżki cukru pudru
ponadto: ok 400 g truskawek, 150 g borówek

Przygotowanie:
  • Nagrzej piekarnik do 180 stopni
  • Przesiej mąkę, dodaj pokrojone w kostkę masło, jajko, kakao i cukier - zagnieć wszystkie składniki do uzyskania jednolitej gładkiej kuli. Zawiń w folię, odstaw do lodówki na ok pół godziny.
  • Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość ok 0,5 cm (najlepiej na papierze do pieczenia lub folii spożywczej), przełóż do formy. Przykryj je papierem do pieczenia i wyłóż np grochem (lub innym dowolnym obciążeniem). Piecz tak przez 15 minut, następnie zdejmij papier z grochem i piecz jeszcze przez 10-15 minut. Po upieczeniu odstaw do ostygnięcia.
  • Przygotuj krem  - w kąpieli wodnej rozpuść czekoladę. Śmietanę ubij na sztywną pianę, pod koniec dodaj cukier puder. Stopniowo na wysokich obrotach dodawaj mascarpone oraz wystudzoną czekoladę. Nie miksuj zbyt długo - tylko do połączenia składników i uzyskania jednolitego kremu. 
  • Krem wyłóż na ciasto, udekoruj pokrojonymi truskawkami i borówkami. 
Smacznego!