niedziela, 24 maja 2015

Roladki rybne z cukinią i papryką na sosie holenderskim

Biczuję się. Przerwa od gotowania ogromna. Za dużo na głowie, za mało czasu.. 
Jednak czasami warto rzucić wszystko i zjeść smaczny obiad w miłym towarzystwie.
W gotowaniu nie ma nic lepszego  jak możliwość wspólnego kucharzenia a potem konsumpcji... ;)
Z potrzeby spędzenia przyjemnego popołudnia na szybko powstały rybne roladki.



Składniki:
  • 300 g filetów dowolnej białej ryby
  • 1 cukinia
  • pół czerwonej papryki
  • 1 czerwona cebula
  • łyżka masła
  • sól, pieprz, cytryna
  • ok 70 ml białego wytrawnego wina
sos holenderski:
  • 4 żółtka
  • pół kostki masła
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól, pieprz


Przygotowanie:
  • Nastaw piekarnik na 180-190 stopni.
  • Cebulę pokrój w piórka. Rozpuść masło na patelni - zeszklij cebulę, dodaj wino- duś do wyparowania alkoholu.
  • Cukinię pokrój na cienkie paski - ja wykorzystałam do tego obieraczkę do warzyw. Skrop oliwą i podsmaż przez chwilę z obu stron na patelni grillowej (ewentualnie w piekarniku na programie grilla). 
  • Paprykę pokrój w cienkie paski długości ok 3-4 cm.
  • Rybę podziel na mniejsze paski, wielkością odpowiadające cukinii. Przypraw i skrop cytryną. Na każdy kawałek ryby wyłóż pasek cukinii, 2 paski papryki i spinając wykałaczką zwiń w roladkę.
  • Na dno naczynia żaroodpornego wyłóż cebulę, na nią gotowe roladki. Piecz przez ok. 15-20 minut.
  • W czasie pieczenia przygotuj sos holenderski. W rondlu rozpuść masło, żółtka ubij na pianę,pod koniec dodaj sok z cytryny. Cały czas ubijając wlewaj stopniowo gorące masło. Sos powinien mieć stosunkowo gęstą konsystencję.

Propozycja podania - sałatka z rukoli, pomidorków koktajlowych, rzodkiewki i pestek dynii.