Jednak czasami warto rzucić wszystko i zjeść smaczny obiad w miłym towarzystwie.
W gotowaniu nie ma nic lepszego jak możliwość wspólnego kucharzenia a potem konsumpcji... ;)
Z potrzeby spędzenia przyjemnego popołudnia na szybko powstały rybne roladki.
- 300 g filetów dowolnej białej ryby
- 1 cukinia
- pół czerwonej papryki
- 1 czerwona cebula
- łyżka masła
- sól, pieprz, cytryna
- ok 70 ml białego wytrawnego wina
sos holenderski:
- 4 żółtka
- pół kostki masła
- sok z 1/2 cytryny
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Nastaw piekarnik na 180-190 stopni.
- Cebulę pokrój w piórka. Rozpuść masło na patelni - zeszklij cebulę, dodaj wino- duś do wyparowania alkoholu.
- Cukinię pokrój na cienkie paski - ja wykorzystałam do tego obieraczkę do warzyw. Skrop oliwą i podsmaż przez chwilę z obu stron na patelni grillowej (ewentualnie w piekarniku na programie grilla).
- Paprykę pokrój w cienkie paski długości ok 3-4 cm.
- Rybę podziel na mniejsze paski, wielkością odpowiadające cukinii. Przypraw i skrop cytryną. Na każdy kawałek ryby wyłóż pasek cukinii, 2 paski papryki i spinając wykałaczką zwiń w roladkę.
- Na dno naczynia żaroodpornego wyłóż cebulę, na nią gotowe roladki. Piecz przez ok. 15-20 minut.
- W czasie pieczenia przygotuj sos holenderski. W rondlu rozpuść masło, żółtka ubij na pianę,pod koniec dodaj sok z cytryny. Cały czas ubijając wlewaj stopniowo gorące masło. Sos powinien mieć stosunkowo gęstą konsystencję.
Propozycja podania - sałatka z rukoli, pomidorków koktajlowych, rzodkiewki i pestek dynii.