Składniki:
- 1 cukinia
- 1 bakłażan
- gałązka pomidorków koktajlowych
- 1 mozzarella
- ponadto: oliwa z oliwek, sól, pieprz
- rukola
- pęk rzodkwi
- nektarynka
- ocet balsamiczny, oliwa, sól, pieprz
Przygotowanie:
- Bakłażana i cukinię pokrój w poprzek w okręgi o grubości ok 1,5 cm. (cukinię pod skosem). Posól i odstaw do momentu puszczenia soków. Następnie umyj i osusz. Posmaruj oliwą z oliwek.
- Mozzarellę pokrój w cienkie plastry, wyłóż na warzywa. Przypraw solą i pieprzem.
- Pomidorki ostrożnie umyj, aby zostały na gałązce. Wysmaruj je oliwą
- Warzywa wyłóż na blachę na papierze do pieczenia. Zapiekaj do momentu lekkiego zbrązowienia sera w 180 stopniach (ok 30-45 minut grzanie góra-dół)
- W tym czasie przyrządź sałatkę - umyj dokładnie rukolę - przypraw solą, pieprzem oraz odrobiną oliwy i octem balsamicznym. Zostaw do przegryzienia w lodówce. Pod koniec pokrój rzodkiew w okręgi, nektarynkę w mniejsze plastry - wyłóż na sałatę.
Smacznego!