Lato to idealny moment na wszelkie wypieki. Lekkie ciasta z owocowymi musami, serniki na zimno i oczywiście nie może zabraknąć ciasta drożdżowego! Lato to przecież placek babci z truskawkami i dużą ilością kruszonki.
Na bazie ciasta drożdżowego można wyczarować naprawdę mnóstwo pyszności. A jednym z moich faworytów jest cinnamon roll - delikatna, mocno maślana, słodka cynamonowa bułeczka.
Składniki:
- 450 g mąki 00
- 100 g mąki pszennej tortowej
- 2 jajka L
- 250 ml ciepłego mleka
- 120 g masła
- 80 g cukru
- 14 g suchych drożdży
masa:
- 75 g masła
- 100 g cukru
- 4 łyżeczki cynamonu
- garść migdałów
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki wymieszaj i dokładnie wyrób w gładkie elastyczne ciasto, odłóż w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok 1,5h). W międzyczasie połącz składniki na masę, dokładnie wymieszaj. Wyrośnięte ciasto rozciągnij w duży prostokąt (lub 2 mniejsze) i wyłóż na nie cienko masę cynamonową. Rozmaruj po same końce. Zwiń ciasto ciasto w roladę i pokrój w ok 2 cm plastry. Odstaw na blaszce do wyrośnięcia na ok 20-30 minut.
- Nasmaruj boki robełtanym jajkiem lub mlekiem, posyp posiekanymi migdałami. Piecz w rozgrzanym do 180 stopni C piecu przez ok 15 minut - do zezłocenia.