wtorek, 8 października 2019

Pesto ze szpinaku w 5 minut


Że kocham jeść tego już chyba nie muszę udowadniać. I nie będę też oryginalna, jeśli miałabym przeprowadzić się do jakiegoś kraju ze względu na jedzenie (i wino) to na pewno byłyby to Włochy! Tylko wtedy zamieniłabym się w wielką mammę, dla której przejście przez drzwi stanowi wyzwanie.
Pasty, pesto, bazylia, oliwa, POMIDORY, szynki, WINO! O włoska mamo!
Dlatego lubię czasami poczuć się w swoich 30m2 jak we Włoszech. Kupuję chamski parmezan, leję strumieniami oliwę z oliwek i udaję, że jestem gdzieś na klifach w Cinque Terre.
Dobra, ale lubię też pokombinować z tradycją. Dlatego szpinak, a nie bazylia w pesto.

Składniki (na mały słoiczek):
  • 50 g sera typu parmezan
  • 50 g orzeszków niesolonych
  • 150 g szpinaku
  • 100 ml oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g pestek dyni
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz

Przygotowanie:
  • Szpinak umyj i przełóż do malaksera wraz z oliwą. Zblenduj na gładko, dodaj resztę składników i ponownie zblenduj. Gotowe :)       W razie potrzeby dopraw.