poniedziałek, 31 lipca 2017

Humus po polsku - pasta z białej fasoli

Ostatnio mam wiele okazji by poznawać kuchnię wegańską. Pewnie jeszcze miesiąc temu bym powiedziała - wegesrege, wymyślają, najlepszy i jedyny właściwy posiłek jest mięsny! Jednak teraz widzę, smakuję i odkrywam pyszne potrawy z samych warzyw, a nawet przekonuje się, że laktoza i jajka wcale nie są niezbędne żeby uzyskać wyrazisty, dobry smak.
W tym miesiącu testuję też polskie produkty firmy Jamar. Pod lupę poszła biała fasola. Idealnie nadaje się do pasty z nutką sezamu i pietruszki, zdecydowanie polecam.


Składniki:

  • 2 puszki białej fasoli
  • 3 ząbki podpieczonego* czosnku
  • garść natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżeczka oleju sezamowego
  • sok z połowy cytryny
  • pół łyżeczki kuminu
  • pół łyżki papryki słodkiej
  • sól, pieprz
*można ominąć pieczenie, lecz da to lepszy aromat

Przygotowanie:
  • Fasolę odcedź (zostaw na wszelki wypadek trochę wody z fasoli, jeśli pasta będzie za gęsta można ją rozrzedzić odrobiną wody), przełóż z resztą składników do miski i zblenduj na gładką masę.
  • Najlepiej smakuje na ciepłej grzance, posypany szczypiorkiem 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz