środa, 21 września 2016

Pulled pork - kanapka z szarpaną wieprzowiną po azjatycku

Do Poznania dotarł nowy trend kulinarny. Po burgerach, frytkach belgijskich i innych daniach typowo street food'owych przyszedł czas na nieprzyzwoicie smaczne buły z szarpanym mięsem. Coraz to nowsze lokale oferują różne wariacje na ten temat. Od kurczaka, przez kaczkę i świnkę po wołowinę. W dodatkach buraki, opcje meksykańskie.. wszystko, co głodomory sobie wymyślą. Ostatnio jednak mój żołądek skradła azjatycka wersja kanapki. Słodko-kwaśny sos, idealnie skomponowane dodatki podbiły serducho i zainspirowana postanowiłam przyrządzić takie cudo w mojej kuchni. 
Moja propozycja to słodko-ostre mięso z sezamem, ostra papryczka jalapenos, karmelizowana marchewka z grzybkami mun i wszystko w świeżej grahamce.
Powiem jedno, dość nieskromnie. 
Wyszedł sztos!

Składniki:
  •  1,5 kg szynki wieprzowej bez kości

marynata:
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1 posiekana papryczka chili
  • 2 łyżki miodu
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki sosu hoisin
  • 1 łyżka musztardy francuskiej


sos:
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki wody
  • łyżka brązowego cukru
  • 2 łyżki miodu
  • sok z połowy cytryny
  • łyżeczka startego imbiru
  • posiedkany duży ząbek czosnku
  • łyżka sezamu


dodatki:

duża bułka dobrej jakości, grzyby mun, marchew, kiełki fasoli mung, czerwona cebula , sałata lodowa, szczypior. majonez, jalapenos

Przygotowanie:
  • Mięso umieść w naczyniu żaroodpornym. Przygotuj marynatę: wszystkie składniki wymieszaj i natrzyj mięso. Odstaw pod przykryciem na minimum 8 godzin w lodówce.
  • Po leżakowaniu w lodówce nagrzej piekarnik do 100 stopni. Piecz mięso pod przykryciem przez kolejne 6-8 godzin. Podlewaj co jakiś czas tłuszczem wytopionym z mięsa. Upieczone mięso powinno bez problemu "wyczesywać się" za pomocą widelca. Po upieczeniu zostaw gotową szynkę na ok 30 minut do uspokojenia soków. Następnie rozdrobnij ją widelcem.
  • Przygotuj składniki na kanapkę: 4 łyżki majonezu popieprz i posól - wymieszaj. Grzyby mun zalej gorącą wodą. Cebulę pokrój w piórka, sałatę posiekaj w drobne paski, jalapenos pokrój w plasterki.  Bułkę zgrilluj na suchej patelni.
  • Marchewkę pokrój w cienkie paski. Rozpuść na patelni ok 2 łyżki miodu. Gdy się rozpuści dodaj marchewki - mieszaj do momentu, kiedy będą ładnie skarmelizowane. Pod koniec dorzuć grzybki mun. 
  • Przygotuj sos do mięsa: wszystkie składniki umieść w garnku, podgotuj. Dodaj gotowe mięso i dokładnie wymieszaj. 
  • Złóż kanapkę - Obie połówki bułki wysmaruj majonezem, kolejno wyłóż kilka plastrów jalapenos, sałatę, gotowe mięso, marchewkę z grzybkami, kiełki mung, cebulę, posiekany szczypior. 
Smacznego!