wtorek, 16 sierpnia 2016

Ramen z wołowiną

Kuchnia azjatycka podbija zachodnie podniebienia. Ostatnio miałam okazję jeść w paru miejscach ramen - japońską zupę na bazie rosołu z ogromem dodatków, wśród których kluczowe jest mięsko. Tradycyjny ramen gotowany jest przez wiele godzin (ok 10-12), dbając jednak o środowisko i portfel przystałam na 5 godzinach. Bulion najczęściej jest gotowany na drobiu bądź wieprzowinie - tak więc tutaj moja wariacja na temat ramenu. Ramen na wołowinie, kurczaku, wieprzowinie i.. z polskimi kurkami. Przepis na marynaty zaczęrpnięty z KUKBUKa .

Składniki:

bulion:
  • pół kg karkówki wieprzowej
  • 70 dag wołowiny
  • korpus z kurczaka
  • 5l wody
  • 3 pietruszki
  • 3 marchewki
  • seler 
  • por
  • cebula
  • 2 liście laurowe
  • pieprz w ziarnach
  • dodatkowo: 3-4 łyżki sosu sojowego, łyżka oleju sezamowego

dodatki:
  • 4 jajka
  • makaron ryżowy bądź błyskawiczny chiński
  • biała część pora
  • szczypior
  • kukurydza
  • pół czerwonej papryki
  • papryczka chili
  • 250 g kurek

marynata do jajek:
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki wody
  • łyżka miodu
  • łyżka wódki
  • 4 cienkie plastry imbiru
  • 3 ząbki czosnku

marynata do mięsa:
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 4 łyżki wody
  • 4 plasterki imbiru
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki miodu
  • 1 liść laurowy
  • garść posiekanego pora 
  • pieprz
Przygotowanie:
  • Mięso i warzywa przełóż do garnka, zalej wodą i zagotuj. Zdejmij szumowiny, zmniejsz na minimum ogień i gotuj ok 5-8 godzin. Po pierwszej godzinie wyciągnij wołowinę i gotuj dalej. Pół godziny przed końcem wrzuć oczyszczone kurki.
  • W międzyczasie ugotuj na twardo jajka, wystudź i obierz. Wymieszaj składniki marynaty i zanurz w niej jajka. Odstaw do lodówki
  • Przygotuj zalewę do mięsa, wymieszaj z wołowiną i schowaj do lodówki.

  • Gotowy bulion przelej przez sito. Do czystego rosołu wrzuć z powrotem kurki. Dodaj sos sojowy i olej sezamowy.
  • Mięso wraz z zalewą przełóż na patelnię, podsmaż mieszając do momentu skarmelizowania marynaty. Pokrój w cienkie paski. 
  • Przygotuj dodatki: por, szczypior, paprykę i chili pokrój drobno. Kukurydzę ugotuj bądź upiecz wysmarowaną masłem z chili. Makaron przygotuj wg wskazówek producenta.  Jajko przekrój na pół.
  • Wyłóż do miseczki makaron, zalej bulionem. Wyłóż dodatki

Smacznego!

środa, 10 sierpnia 2016

Chili con pollo

Kiedy mam zły dzień zaszywam się w kuchni. Jestem wtedy bardziej śmiała niż zwykle. Dzisiejszy stan wywołała polska służba zdrowia.
Ale koniec końców, mogę jej podziękować. Wyszło z tego piękne aromatyczne chili.

Składniki:
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 puszki pomidorów
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka fasoli
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka oregano
  • łyżka kuminu
  • łyżka posiekanej świeżej bazylii
  • 2 łyżeczki sproszkowanego chili/ płatków chili
  • szczypior
Przygotowaniu:
  • Przygotuj składniki: cebulę i paprykę pokrój w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę, kurczaka umyj i pokrój w cienkie paski. 
  • Zeszklij cebulę, dodaj czosnek, Podsmaż minutę. Dodaj kurczaka i podsmaż krótko do momentu kiedy będzie biały. Dodaj paprykę, chili, kumin sól i oregano. Smaż ok minuty. 
  • Dodaj pomidory, bulion, kukurydzę i bazylię. Zagotuj i zmniejsz ogień i przykryj na 15 minut. Po tym czasie odkryj, dodaj fasolę i gotuj jeszcze przez 15 minut. 
Podawaj z posiekanym szczypiorkiem

Smacznego!

wtorek, 9 sierpnia 2016

Zapiekana cukinia z mięsem mielonym

Uwielbiam połączenie cukinii i mięsa mielonego. Po cukiniowym lasagne przyszedł czas na zapiekane łódeczki z cukinii z wołowiną w sosie pomidorowym. Pychota! 

Składniki:

  • 2 cukinie
  • 400 g mielonego wołowego
  • 1 duża cebula 
  • 3 duże dojrzałe pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 80 g startego parmezanu/cheddaru
  • pół zielonej papryki
  • 4 pomidorki koktajlowe
  • szczypior
  • świeża bazylia
  • oregano, sól, pieprz

Przygotowanie:

  • Pomidory sparz wrzątkiem, ściągnij skórę i pokrój w kostkę. Paprykę umyj i pokrój w kosteczkę. Cebulę posiekaj w drobną kosteczkę, czosnek przeciśnij przez praskę. Zeszklij na rozgrzanej patelni. Dodaj mięso, przypraw solą, pieprzem i oregano. Podsmaż do lekkiego zbrązowienia. Dodaj pomidory i paprykę. Zredukuj wodę z pomidorów, gotuj do utworzenia sosu. Pod koniec gotowania dodaj kilka posiekanych listków bazylii.
  • W międzyczasie przekrój na pół cukinię i wydrąż łyżeczką miąższ. Nastaw piekarnik na 180 stopni. 
  • Wypełnij cukinię gotowym mięsem, posyp serem, wyłóż pokrojone pomidorki koktajlowe. Zapiekaj ok 30 minut.
  • Gotowe cukinie posyp posiekanym szczypiorkiem i udekoruj bazylią.

niedziela, 7 sierpnia 2016

Orkiszowe muffiny z borówkami

Uwielbiam słodkości. To jedna z niewielu rzeczy, której nie potrafię sobie odmówić.. Jednak niestety, jak na kobietę przystało - minie 2 lata odkąd od jutra zaczynam dietę ;), tak więc dziś trochę zdrowiej. Idealne na śniadanie ;)

Składniki:

  • 3/4 szklanki płatków orkiszowych
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 3-4 łyżki syropu klonowego
  • 1/3 szklanki mleka
  • garść ulubionych bakalii
  • garść borówek


Przygotowanie:

  • Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Wymieszaj osobno suche i mokre składniki - połącz. Gotową masę przełóż do papilotek po 1 łyżce, wyłóż 2-3 borówki i przykryj drugą łyżką ciasta. 
  • Piecz ok 20-22 minut.


Smacznego!