środa, 24 lutego 2016

Tagliatelle z wołowymi klopsikami w sosie pomidorowym

Ostatnio chodzi za mną mięso, a dokładniej wołowina. Mogłabym jeść pod każdą postacią, jednak ile można robić burgery, czy tatara.  Jak wołowina to makaron... a jak makaron, to nic innego jak sos pomidorowy. Od dziś ustanawiam dni wolne od pracy dniami kuchni włoskiej!

Składniki:

  • makaron tagliatelle
  • parmezan

klopsy:

  • 750 g wołowego mielonego mięsa
  • pół pokrojonej w kostkę cebuli
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • łyżka musztardy
  • pokrojony drobno ząbek czosnku
  • łyżeczka: oregano, tymianku, papryki ostrej
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz

sos:

  • puszka pomidorów (400g)
  • 300g passaty pomidorowej
  • 2 ząbki czosnku
  • pół cebuli
  • pół papryczki chili
  • łyżeczka: oregano, bazylii, papryki
  • sól, pieprz
  • 10 listków bazylii

Przygotowanie:

  • Sos: Pokrój drobno cebulę, przeciśnij przez praskę czosnek. Podsmaż chwilę na maśle, zmniejsz gaz - dodaj pomidory i sos pomidorowy. Przypraw i gotuj ok 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
  • Przygotuj klopsiki: wszystkie składniki umieść w misce i dokładnie wymieszaj. Po połączeniu formuj małe kulki - powinno wyjść ok 25 klopsików. Rozgrzej patelnię i smaż klopsy z obu stron do zbrązowienia. Dodaj gotowy sos, zamieszaj i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez ok 20 minut - mieszaj co 5 minut. Przed podaniem dodaj posiekane liście bazylii - wymieszaj.
  • W międzyczasie ugotuj makaron wg danych na opakowaniu.
  • Gotowe tagliatelle wymieszaj z sosem, wyłóż klopsy, posyp startym parmezanem. Polecam podawać z lampką dobrego wina.

Smacznego!