Składniki:
klopsy:
- 750 g wołowego mielonego mięsa
- pół pokrojonej w kostkę cebuli
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- łyżka musztardy
- pokrojony drobno ząbek czosnku
- łyżeczka: oregano, tymianku, papryki ostrej
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz
sos:
- puszka pomidorów (400g)
- 300g passaty pomidorowej
- 2 ząbki czosnku
- pół cebuli
- pół papryczki chili
- łyżeczka: oregano, bazylii, papryki
- sól, pieprz
- 10 listków bazylii
Przygotowanie:
- Sos: Pokrój drobno cebulę, przeciśnij przez praskę czosnek. Podsmaż chwilę na maśle, zmniejsz gaz - dodaj pomidory i sos pomidorowy. Przypraw i gotuj ok 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
- Przygotuj klopsiki: wszystkie składniki umieść w misce i dokładnie wymieszaj. Po połączeniu formuj małe kulki - powinno wyjść ok 25 klopsików. Rozgrzej patelnię i smaż klopsy z obu stron do zbrązowienia. Dodaj gotowy sos, zamieszaj i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez ok 20 minut - mieszaj co 5 minut. Przed podaniem dodaj posiekane liście bazylii - wymieszaj.
- W międzyczasie ugotuj makaron wg danych na opakowaniu.
- Gotowe tagliatelle wymieszaj z sosem, wyłóż klopsy, posyp startym parmezanem. Polecam podawać z lampką dobrego wina.
Smacznego!