środa, 9 września 2015

Grillowane polędwiczki z karmelizowaną cebulą

Są takie dni, które najchętniej spędziłoby się w łóżku.
Ja na to mam jeden sposób. Zaszywam się w kuchni. Jedzenie - jedna z największych przyjemności w życiu. Czym innym więc poprawiać sobie humor?
Tym razem na grillową trafiła świnka w towarzystwie słodkiej cebulki.



Składniki:

  • polędwica wieprzowa ok 300g
  • łyżka sosu typu chili (ja użyłam cola tabasco - raczej słodki)
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • łyżka sosu Worcester
  • kilka liści bazylii
  • 2 czerwone cebule
  • łyżka cukru
  • łyżka czerwonego octu winnego
Przygotowanie:
  • Polędwicę umyj i pokrój poprzecznie na kawałki. Przygotuj marynatę - wymieszaj sosy, dodaj posiekaną bazylię. Nasmaruj mięso i wstaw na min. pół godziny do lodówki.
  • Gotowe mięso usmaż na rozgrzanej patelni (najlepiej grillowej). Na grillowej polędwica dochodzi dość szybko, uważaj żeby nie przesmażyć. W międzyczasie pokrój cebulę w piórka, zeszklij na patelni, dodaj cukier i ocet - duś chwilę pod przykryciem.
Smacznego!