poniedziałek, 23 lutego 2015

Tagliatelle w sosie pieczarkowym z brokułami

Makarony mogłabym jeść tonami.. w każdej postaci. Prócz sosów pomidorowych lubię poeksperymentować, najczęściej po prostu z tego co znajdzie się na dnie lodówki. 
Tym razem pieczarki z zielonym brokułowym akcentem. 



Składniki (na ok 2 porcje):
  • makaron 
  • 150 g pieczarek
  • pół średniego brokuła
  • mała cebula
  • 100 g jogurtu greckiego
  • 50 g kremowego serka topionego
  • łyżka masła
  • sól, pieprz





Przygotowanie:
  • Nastaw wodę na makaron i brokuły.  W międzyczasie posiekaj drobno cebulę, pieczarki. Brokuł podziel na małe różyczki - ugotuj al dente. 
  • Na patelni rozpuść masło, zeszklij cebulę, dodaj pieczarki i duś, od czasu do czasu mieszając do zmniejszenia objętości.
  • Do gotowych pieczarek wlej rozrobiony z ciepłą wodą jogurt  - dokładnie wymieszaj, dodaj serek topiony. Przypraw wedle uznania. Dodaj ugotowane brokuły (możesz podzielić na jeszcze mniejsze części), zamieszaj. Gotowy sos wyłóż na ugotowany makaron. Jeśli lubisz, danie możesz posypać posiekaną natką pietruszki
Smacznego!

niedziela, 22 lutego 2015

Delikatny sernik z polewą czekoladową

Sernik stał się już elementem koniecznym w moim domu... niezbyt słodki, a rozpływający się w ustach. Gdy mam ochotę na coś, co zaspokoi mój słodyczowy głód sięgam po czekoladę. Nie ma nic lepszego niż delikatna śmietankowa masa serowa pod mleczną czekoladą.

Składniki:

  • 800 g twarogu dwukrotnie zmielonego
  • 2 całe jajka, 3 białka
  • 300 ml śmietanki 30 %
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 20 g mąki pszennej
  • laska wanilii
spód:
  • 150 g ciastek typu digestive
  • 60 g roztopionego masła
ponadto: 200 g czekolady, 100 ml śmietanki 30%

Przygotowanie:

  • Nagrzej piekarnik do 150 stopni. Na dolnej półce ustaw szerokie naczynie z ciepłą wodą.
  • Masło i rozkruszone ciastka umieść w malakserze - zmiksuj do całkowitego rozdrobnienia. Przyciskając wyłóż ciasteczkami dno tortownicy (ok 24-26cm). Odstaw do schłodzenia do lodówki.
  • Wszystkie składniki na masę umieść w misie i zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji (tylko do momentu połączenia składników). Wyłóż na schłodzoną masę ciasteczkową. 
  • Piecz przez ok 1-1,5 h. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty, ale nie suchy.  Pozostaw do ostudzenia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Wystudzony odstaw do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc.
  • Polewa czekoladowa: czekoladę wraz ze śmietanką rozpuść w kąpieli wodnej, dokładnie wymieszaj, wystudź i polej nią gotowe ciasto.
Smacznego!



niedziela, 8 lutego 2015

Jogurtowy sernik z musem truskawkowym

Słodkości nigdy za wiele! Lecz czasem można sprawić by były lżejsze i zdrowsze.
Słodko-kwaśny mus truskawkowy w połączeniu z lekkim serowym spodem z jogurtem nie może nie smakować.. rozpływa się w ustach. Przepis zaczerpnięty z moichwypieków.com

Składniki:


masa serowa:
  • 250 g twarogu 2-krotnie zmielonego
  • 250 g jogurtu greckiego
  • 60 g cukru pudru
  • 2,5 łyżeczki żelatyny
  • łyżka cukru wanilinowego
mus:
  • 450 g truskawek
  • 150 g jogurtu greckiego
  • łyżka soku z cytryny
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny
ponadto: paczka biszkoptów do spodu

Przygotowanie:
  • Żelatynę rozpuść w wodzie (ok 40 ml), Wymieszaj i odstaw  (od czasu do czasu podgrzej - nie zagotowując!). W międzyczasie zmiksuj twaróg z jogurtem, cukrem pudrem i wanilinowym. Żelatynę rozrób z łyżką gotowej masy, dodaj do reszty - dokładnie zmiksuj.
  • Masę wyłóż na spód z herbatników i włóż do lodówki do stężenia.
  • Masę truskawkową przygotuj podobnie. Rozpuść i odstaw żelatynę. Truskawki zblenduj na puree, dodaj jogurt, sok z cytryny, cukier puder i zmiksuj do połączenia składników. Przestudzoną zelatynę rozrób z łyżką masy truskawkowej, dodaj do całości i dokładnie zmiksuj. Przełóż masę na lekko stężałą masę serową. Odstaw do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc).

Smacznego!!


czwartek, 5 lutego 2015

Roladki piersi kurczaka z suszonymi pomidorami

Za oknem szaro buro, zimno... w takie dni wizualizuję sobie miejsce pełne słońca, ciepłe morze, życzliwych ludzi... i obłędne jedzenie. Tak zapamiętałam Italię..z chęcią tam wracam, chociażby kulinarnie. Poniżej mała wariacja na temat kuchni włoskiej ;)


Składniki:
  • 2 duże piersi kurczaka
  • ok 6 suszonych pomidorów z zalewy
  • 4 plastry szynki parmeńskiej
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie, bazylia
ponadto:
  • makaron pappardelle
  • 200 g liści szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g śmietany 
  • masło
Przygotowanie:
  • Kurczaka umyj, usuń tłuszcz, żyłki. Roztłucz jak na schabowe - przypraw solą i pieprzem. Ułóż wzdłuż piersi ok 3 pomidory. Zwiń w roladkę. 
  • Rozłóż plastry szynki obok siebie , połóż na środku roladkę i zawiń. Posyp ziołami prowansalskimi.
  • Do naczynia żaroodpornego wlej olej z pomidorów. Wyłóż roladki. Piecz ok 20-25 minut w 190 stopniach.
  • W międzyczasie ugotuj makaron i przygotuj szpinak. Rozpuść masło na patelni, dodaj czosnek i szpinak, duś pod przykryciem do czasu aż liście stracą swoją objętość. Dodaj śmietanę, wymieszaj i duś jeszcze przez chwilę. Dopraw solą i pieprzem.
Smacznego!