Ja na to mam jeden sposób. Zaszywam się w kuchni. Jedzenie - jedna z największych przyjemności w życiu. Czym innym więc poprawiać sobie humor?
Tym razem na grillową trafiła świnka w towarzystwie słodkiej cebulki.
Składniki:
- polędwica wieprzowa ok 300g
- łyżka sosu typu chili (ja użyłam cola tabasco - raczej słodki)
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- łyżka sosu Worcester
- kilka liści bazylii
- 2 czerwone cebule
- łyżka cukru
- łyżka czerwonego octu winnego
Przygotowanie:
- Polędwicę umyj i pokrój poprzecznie na kawałki. Przygotuj marynatę - wymieszaj sosy, dodaj posiekaną bazylię. Nasmaruj mięso i wstaw na min. pół godziny do lodówki.
- Gotowe mięso usmaż na rozgrzanej patelni (najlepiej grillowej). Na grillowej polędwica dochodzi dość szybko, uważaj żeby nie przesmażyć. W międzyczasie pokrój cebulę w piórka, zeszklij na patelni, dodaj cukier i ocet - duś chwilę pod przykryciem.
Smacznego!