Składniki (na ok 7 pizzerek):
- 3,5 szklanki mąki
- pół szklanki ciepłego mleka
- szklanka ciepłej wody
- 25 g drożdży
- łyżka cukru, łyżka mąki
- 1,5 łyżeczki soli
- łyżka oliwy
ponadto:
- ok garść suszonych pomidorów
- ser (wedle uznania -ok 100g)
- świeża bazylia
- kiełbaska chorizo (lub inna ulubiona)
- przecier/sos pomidorowy z kartonika
- przyprawy: suszone chilli, pieprz, sól, bazylia
Przygotowanie:
- Przygotuj rozczyn drożdżowy - drożdże zalej mlekiem, dodaj cukier i łyżkę mąki - wymieszaj i pozostaw na 15 minut pod przykryciem.
- Przesiej mąkę, dodaj gotowy rozczyn, dodaj sól i oliwę. Wyrób ciasto, utwórz kulkę i pozostaw na ok 1,5 godziny pod przykryciem do wyrośnięcia.
- W międzyczasie przygotuj sos pomidorowy - przecier wymieszaj z przyprawami - odstaw do lodówki do przegryzienia.
- Nastaw piekarnik na 190 stopni, grzanie góra-dół
- Przygotuj składniki : ser utrzyj na tarce, pomidory pokrój na mniejsze części, chorizo w plasterki
- Gotowe ciasto podziel na kilka mniejszych części, podsyp stolnicę mąką i rozwałkuj cienko ciasto - brzegi zawiń. Wyłóż na każdą pizzerkę sos, podsyp małą ilością sera, wyłóż chorizo i pomidory.
- Wstaw pizzerki na ok 15-17 minut do piekarnika (aż będą ładnie zarumienione), ok 5 minut przed końcem posyp pizzerki resztą sera. Na gotowe danie wyłóż listki bazylii.