wtorek, 26 listopada 2013

Sałatka z chipsami z boczku, fetą i pomidorkami

Ostatnio ciągle jakieś święta w rodzinie... jednak nie ukrywam, że zawsze najbardziej czekam na imprezę imieninową siostry, bo ..... jest PRZEPYSZNE jedzonko! Przemycam więc sałatkę, która jest tak dobra, że prawie tylko na niej się skupiłam tamtego wieczora.  Choć mój tata stwierdził, że to chwasty z jego działki.. to radzę nie sugerować się ilością zieleniny a wyśmienitym smakiem.

Składniki:
  • opakowanie rukoli (może być z roszponką) ok 100g
  • 100 g chudego boczku wędzonego
  • ok 8 pomidorków koktajlowych
  • mały ser feta (może nawet pół)
  • garść słonecznika łuskanego

  • sos vinegrette:
 łyżeczka musztardy, łyżeczka miodu, łyżeczka soku z cytryny 3 łyżeczki oleju, sól, pieprz

Przygotowanie:
  • Rukolę umyć dokładnie i odłożyć najlepiej do sitka do wysuszenia. Boczek pokroić na cieniutkie plasterki (lepiej kupić już pokrojony, taki surowy na kanapki) i podsmażyć na suchej patelni z obydwu stron do momentu aż zrobią się chrupkie. Odstawić na papier kuchenny do odsączenia nadmiaru tłuszczu.
  • Pomidorki pokroić w połówki lub ćwiartki, fetę w drobną kostkę.
  • Wymieszać rukolę z resztą składników (wraz z słonecznikiem).
  • Przygotować sos: musztardę wymieszać dokładnie z olejem i miodem, następnie z sokiem z cytryny i przyprawić (może się lekko rozwarstwiać).
  • Zalać sosem sałatkę - dokładnie wymieszać.  W razie potrzeby doprawić.

Smacznego!

piątek, 8 listopada 2013

Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem, kurczakiem i mozzarellą

Dzisiejszy temat - szpinak. Szpinak trzeba jeść, bo jest dobry, w miarę tani, zdrooowy (zawiera potas, foliany, żelazo, a także witaminy C, E, K, betakaroten, witaminy z grupy B oraz niektóre antyoksydanty)!!! :D
Najczęściej robi się go jako farsz do naleśników, pierogów albo dodatek do makaronu. Wg mnie najlepiej smakuje z makaronem, jakimś serem i kurczakiem. Stąd zapiekanka. Prosta w wykonaniu, dość szybka, pożywna. Całość (z bajerem jak świeża bazylia) wyszła mnie ok 20 zł.

Składniki:
  • pierś z kurczaka
  • 450 g mrożonego szpinaku
  • 3 łyżki śmietany
  • 3 ząbki czosnku
  • makaron np rurki - ok 200 g
  • 1 mozzarella (taka z Biedry)
  • 2 duże lub 4 małe plastry pomidora
  • świeża bazylia (bądź suszona jak nie ma)
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie


Przygotowanie:

  • Zagotuj wodę na makaron (z solą) . Posiekaj drobno czosnek. Wrzuć na rozgrzaną, naoliwioną patelnię szpinak, podsmaż trochę, dodaj czosnek i śmietanę - przypraw solą i pieprzem. Wszystko razem duś kilka minut do rozmrożenia i podgrzania szpinaku - mieszaj. 
  • Nastaw piekarnik na 180 stopni
  • Szpinak przerzuć do innego naczynia, przepłucz patelnię (no chyba, że macie w domu 2). Kurczaka umyj i pokrój na małe kawałki, posyp go ziołami prowansalskimi, pieprzem (można też bardzo drobno pokrojonym suszonym chilli).  Podsmaż. Gotowe mięso wymieszaj ze szpinakiem
  • Makaron odcedź i wyłóż na dno wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego, na to szpinak z kurczakiem. Pokrój w plastry mozzarellę i wyłóż na samą górę, na to pomidor. Posyp wszystko pieprzem i ziołami prowansalskimi (oczywiście bez szału), jeśli nie masz świeżej bazylii to suszoną. Piecz przez 15 minut.
  • Na gotową zapiekankę wyłóż kilka listków bazylii.
Smacznego!