środa, 25 września 2013

Klasyczna szarlotka na kruchym cieście

Pyszna, rozpływająca się w ustach szarlotka. Idealna do herbaty, czy gałki lodów waniliowych. Dobra zarówno na zimno jak i na ciepło.. w porównaniu do murzynka - udała się w każdym calu. Przepis powstał z połączenia 2 przepisów : ze strony slodkiefantazje.pl i książki kucharskiej Kuchnia Polska


Składniki:

  na ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 całe jajko, 1 żółtko
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 4 łyżki mleka
  • 160 g masła
  na wypełnienie jabłkowe:
  • ok 6 dużych jabłek
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 40 g masła
  • łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
  • Jabłka obierz, wykrój nasiona i pokrój na małe kawałki. Wrzuć do garnka dodaj 1/4 szklanki wody, cukier, cynamon, masło - wymieszaj i gotuj na małym ogniu do czasu aż będą mięciutkie, dodaj mąkę ziemniaczaną - dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze trochę.
  • Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej do miski, dodaj cukier, masło, cukier waniliowy, jajka, mleko. Ciasto wyrób dokładnie. Będzie dość klejące, ale to dobrze. Podziel na 2 części. Warto rozwałkować je na posypanym mąką blacie pod folią (dzięki temu ciasto nie będzie się odrywać i przyklejać do wałka). Następnie przenieś 1 część na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i podpiecz przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po tym czasie wyłóż na ciasto jabłka i przykryj drugą rozwałkowaną częścią ciasta. Szarlotkę włóż ponownie do piekarnika na jeszcze ok 30 minut (do uzyskania przyrumienionego ciasta)
Smacznego!



wtorek, 24 września 2013

Murzyn tradycyjny

Niby zawsze wychodzi, mi nie bardzo wyszedł (ale to teraz, kiedyś robiłam i był czadowy :) ). Najważniejsze to uważać na temperaturę masy czekoladowej i mieć w miarę dużą keksówkę (przy małej ciasto idzie wyżej i pęka, a może nawet doprowadzić do zakalca - a tego nie chcemy) lub ewentualnie umiejętnie operować temperaturą pieczenia.

Składniki:

  • 250 g margaryny
  • 1,5 szklanki cukru (ja dałam mniej, bo wychodzi baaardzo słodkie)
  • 4 jajka
  • 1,5 szklanki mąkki
  • łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 3-4 łyżki kakao
  • 4-5 łyżek mleka
Przygotoowanie:

  • Margarynę rozpusć w rondelku, dodaj cukier - mieszaj do rozpuszczenia, dodaj mleko i kakao - wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Odstaw do przestudzenia
  • Ubij białko, dodaj do niego po kolei żółtka, następnie stopniowo mąkę i proszek do pieczenia. Dodaj ok. 3/4 (może mniej) wystudzonej masy czekoladowej (ale nie musi być zimna, byleby nie gorąca) - reszta może posłużyć na polewę.
  • Przełóż ciasto do wysmarowanej tłuszczem keksówki, wstaw na ok 40/50 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (jeśli ciasto zbyt szybko będzie rosło, radzę zmniejszyć temp. o ok 10 stopni i wydłużyć czas pieczenia).
Smaczengo - oby się udało :)

sobota, 21 września 2013

Zupa krem z kalafiora z grzankami

Coś szybkiego na zimne jesienne dni - zupa z kalafiora. Nie jest to jednak zwykła kalafiorowa, bo gęsta, bo z chrupiącymi grzankami. No i najważniejsze - tania i szybka w przygotowaniu. Można ją zrobić w wersji ekspresowej na bulionie z kostki - wiadomo, traci się na smaku, jednak nie robi aż takiej tragedii, a ugotowanie jej to kwestia może 20 minut.

Składniki:

  • litr bulionu warzywnego*
  • 1 duży kalafior
  • 2 ziemniaki
  • ząbek czosnku
  • pieprz,sól
  • na grzanki : 2 kromki chleba, odrobina oliwy
* bulion robimy tak jak rosół, tyle, że bez mięska

Przygotowanie:

  • Pokrój czosnek drobno i podsmaż na patelni - uważaj, żeby nie przesmażyć, bo wtedy zamiast uwolnić aromat, czosnek będzie gorzki.
  • Ugotuj bulion, umyj warzywa i pokrój na mniejsze części (kalafior na małe różyczki, ziemniaki w kostkę). Wrzuć do gotującego się bulionu razem z czosnkiem. Gotuj do miękkości warzyw.
  • Gdy warzywa będą miękkie, rozgnieć je blenderem do uzyskania kremowej konsystencji zupy. Dopraw wedle uznania.
  • Chleb pokrój w małą kosteczkę, jeśli jest świeży podsusz go na suchej patelni, jeśli czerstwy (a taki najlepiej dać) wrzuć na patelnię z odrobiną(!) oliwy. Podsmaż z obu stron do uzyskania ładnego złotego koloru.
Smacznego! :)