środa, 31 lipca 2013

Kokardki ze szpinakiem i kurczakiem

Lato trwa pełną parą, moje próby ratowania się czymś ochładzającym (lody, desery i wszystko co słodkie i zimne) doprowadziły mnie do przybrania na wadze. Dlatego też czas na dietę. Makaron może jest mało dietetyczny, ale w małych ilościach raczej nie zaszkodzi. Niewątpliwe zdrowy i jak najbardziej "fit" jest szpinak - ten jednak sam smakuje jak trawa. Najlepszy jest z serem np feta. Ja postawiłam na równie dobry, a zdrowszy i mniej kaloryczny twaróg. Ugotowana przeze mnie wersja na zdjęciach jest bez kurczaka (też smaczne), ale z kurczakiem jest jeszcze lepsze. Masa szpinakowa idealnie nadaje się też do pierogów czy naleśników

Składniki (na ok 2 porcje):

  • 300 g szpinaku (ja robię z mrożonego)
  • makaron - tyle, ile lubicie (na 2 porcje ok 150-200g)
  • 150 g twarogu
  • pierś z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, przyprawa do kurczaka
  • opcjonalnie - 2 łyżki jogurtu naturalnego


Przygotowanie:
  • Pierś z kurczaka umyj i pokrój na małe kawałki (kosteczkę). Przypraw papryką i przyprawą do kurczaka. Podsmaż na rozgrzanej patelni do momentu nabrania złocistego koloru.
  • Wstaw wodę na makaron.
  • Na 2 patelni (jak nie masz, to mięso wrzuć gdzieś tymczasowo i rób na tej samej umytej patelni) odparuj wodę ze szpinaku - mieszając, aby się nie przypalił. Pod koniec dodaj drobno posiekany czosnek i twaróg. Przypraw (sól, pieprz) i wszystko mieszaj do momentu uzyskania w miarę jednolitej masy. Jeśli chcesz, aby potrawa była mniej sucha - dodaj jogurt i wymieszaj. Wrzuć do tego ugotowany makaron i usmażonego kurczaka. Wymieszaj i podsmaż jeszcze chwilkę. 
Smacznego!

poniedziałek, 22 lipca 2013

Domowa pizza na cienkim spodzie z kurczakiem!

Jak fast food to tylko domowy. Co prawda domowa pizza nie jest zbytnio fast, ale za to wiemy co w niej jest, jakiej świeżości są nasze składniki, jest o wiele bardziej syta no i najważniejsze - o wiele tańsza. Długo szukałam idealnego przepisu na ciasto do pizzy, ale znalazłam! Poniższy przepis na spód do pizzy pochodzi ze strony mojewypieki. Jednak wg mnie powinno się piec w mniejszej temperaturze i krócej. Jeśli nie chce się na raz zjeść tyle pizz, surowe ciasto można zamrozić.

Koszt: sądzę, że ok 20 zł (ale wyjdą z tego 2 lub 3 pizze, więc warto)

Składniki (na 2 większe lub 3 mnniejsze spody):

  • 25 g świeżych drożdży
  • 0,5 szklanki ciepłego mleka (nie gorącego!)
  • łyżka cukru 
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 3,5 szklanki mąki
  • łyżka oliwy
  • 1,5 łyżeczki soli

ponadto:
  • co kto lubi  - ja dałam na 1 pizzę: pierś z kurczaka, kukurydzę, 3 pieczarki, 0,5 papryki , dużo sera
  • sos robię z zagęszczonego soku pomidorowego - dodaję do niego sól, pieprz, bazylię, oregano, chilli

Przygotowanie:
  • Przygotuj rozczyn drożdżowy - pokrusz do miseczki drożdże, dodaj mleko (powinno być letnie - ani zimne, ani gorące), cukier (nie jest konieczny, ale z nim drożdże lepiej zaczną pracować), łyżkę mąki. Wszystko dokładnie wymieszaj i zostaw do wyrośnięcia na ok 15 minut.

  • Do drugiej, dość dużej miski przesiej mąkę, wlej rozczyn, oliwę, sól. Wszystko dokładnie wyrób, tak aby ciasto było jednolite. Odstaw w ciemnym, ciepłym miejscu na 1,5 h pod ściereczką do wyrośnięcia.



  • W międzyczasie pokrój składniki na mniejsze części (paprykę w kostkę, pieczarki w paski, zetrzyj ser na tarce). Pierś kurczaka umyj i pokrój na małą kosteczkę - przypraw ulubionymi przyprawami (ja dodałam przyprawy do kurczaka), podsmaż ok 2 minuty na patelni.
  • Gdy ciasto ładnie wyrośnie (powinno co najmniej podwoić swoją objętość) podziel je na 2 lub 3 części - w zależności na jak duże pizze masz ochotę. Następnie zrób z części kulkę, rozwałkuj i jak się uda rozciągnij niczym rodowity Włoch palcami w powietrzu (raczej się nie uda, więc licz na wałek). Ciasto powinno być cieniutkie, bo w piekarniku jeszcze troszkę urośnie.
  • Nastaw piekarnik na ok 190/ max 200 stopni. (raczej 190)
  • Gotowy spód przełóż na wcześniej wysmarowaną blachę bądź wyłożoną papierem do pieczenia- pizza się nie przyklei. Jeśli lubisz, zagnieć "rogi" i wysmaruj dość obficie sosem pomidorowym. Na to nałóż odrobinę sera (malutko!) i dalej wszystkie składniki. Ja kukurydzę dodaję ok 5 minut po podpieczeniu pizzy, a resztę sera (już więcej) 5 minut przed końcem pieczenia.  

  • Piecz w nagrzanym piekarniku przez ok 13-15 minut na środkowej "półeczce". Z resztą jaki piekarnik i grubość ciasta, taka pizza - najlepiej doglądać i jak ładnie się zarumieni - wyciągnąć.
Smacznego!

środa, 17 lipca 2013

Pierogi ruskie

Wakacyjna przerwa minęła szybko, zbyt szybko. Ale koniec tego dobrego, trzeba zabrać się do roboty.
Coś dość łatwego, smacznego, pożywnego? Pierogi. Ja uwielbiam wszystkie owocowe wersje- z truskawkami, jagodami polane śmietaną. Niestety mój współdomownik nie akceptuje owoców jako obiad, tak więc postanowiłam przyrządzić ruskie. Oczywiście nie są tak dobre jak te "mamusi", ale mam nadzieję, że moje poczynania będą docenione.

Składniki na ok 30 pierogów:

na ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki
  • jajko
  • 0,5 szklanki ciepłej wody
  • 1,5 łyżki oliwy
  • sól


na farsz:
  • ok 0,5 kg ziemniaków
  • 300 g twarogu
  • 2 cebule
  • sól, pieprz


Przygotowanie:
  • Obierz, umyj i ugotuj ziemniaki. Wystudzone zmiel maszynką do mięsa.
  • W międzyczasie obierz i pokrój cebulę na drobną kosteczkę. Podsmaż na patelni do czasu aż się lekko zarumieni (bardziej niż zeszklona).

  • Twaróg dokładnie wygnieć widelcem (albo przez maszynkę) - wybierz twaróg lepszej jakości, będzie bardziej suchy, dzięki czemu masa będzie lepsza.
  • Przypraw i wymieszaj razem wszystkie składniki, tak aby stanowiły dość jednolity farsz
ciasto:
  • Wszystkie składniki wymieszaj razem i wyrób do momentu jednolitego ciasta. Wygodniej jest to robić na stolnicy, jednak w wersji bardziej czystej użyj miski (ja miałam pół pokoju w mące ;p). Jeśli ciasto się klei, podsypuj mąką.

  • Odkrój 1/3 ciasta i bardzo cienko rozwałkuj. Resztę ciasta schowaj pod ściereczką, aby nie wyschło.
  • Z rozwałkowanego ciasta wytnij krążki - np szklanką. Na lekko rozciągnięty krążek nałóż ok solidnej łyżeczki farszu i zlep krawędzie. 

  • Pierogi wrzuć do gotującej się wody. Gotuj ok 7 minut ( ok. 5 od wypłynięcia)
  • Wytrawne pierogi są najlepsze polane tłuszczem, bądź podsmażane z cebulką.
Smacznego!!!