piątek, 20 grudnia 2013

Lukier królewski dekoracyjny

Pierniki zrobione?
Czas je udekorować. Zwykły lukier z cukru pudru i wody jest przezroczysty. Królewski jest śnieżnobiały i ma idealną konsystencję do rysowania po ciasteczkach. Dla tych co mają obiekcję przed używaniem surowego białka - odsyłam do równie ciekawego przepisu na lukier z wykorzystaniem pianek marshmallow LUKIER Z PIANEK.

Składniki:

  • szklanka cukru pudru 
  • białko z 1 jajka
  • pół łyżeczki soku z cytrynu





Przygotowanie:
  • Białko lekko podbić trzepaczką, gdy utworzy się piana (nie ubijać do sztywności) dodać stopniowo cukier puder.
  • Mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji bez grudek
  • Lukier można barwić np. kakao, sokiem malinowym  albo barwnikami spożywczymi
  • W razie potrzeby dodać więcej cukru pudru 
  • Najłatwiej dekoruje się rożkiem np z papieru do pieczenia LINK jak zrobić rożek

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz