Składniki (na ok 10-13 dużych naleśników):
- 3,5 szklanki mąki
- 3 szklanki mleka
- pół szklanki wody gazowanej
- łyżeczka soli
- 2 łyżeczki cukru
- 2 jajka
- do smażenia: pół obranego ziemniaka, trochę oleju
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki dokładnie zmiksować do uzyskania jednolitej masy.
- Olej wlej do szklanki ( tak na 1/5 szklanki może mniej), ziemniaka nabij na widelec i zamocz w oleju, wysmaruj nim patelnię (dzięki temu tłuszczu będzie wystarczająco - ani za mało, ani za dużo). Na rozgrzany olej wylej chochelką ciasto i poruszaj patelnią do uzyskania kształtu naleśnika :). Smaż z każdej strony po ok 1-2 minuty (ale raczej nie patrzeć na zegarek a obserwować ciasto i obrócić kiedy nadejdzie czas).