piątek, 7 czerwca 2013

Żeberka w miodzie i musztardzie

Raz na jakiś czas wracam z rodzinnego miasta z lepszymi frykasami niż tylko kurczak. Tym razem padło na żeberka. Nigdy nie robiłam, więc trzeba było znaleźć przepis. Skorzystałam z przepisu na stronie Lidla (prawdopodobnie Pascala albo Okrasy) - żeberka wyszły dobre, aczkolwiek poniżej przedstawię  moją modyfikację (z pierwotnego wyszły trochę zbyt słodkie)

Składniki:

  • 1 kg żeberek
  • 6 łyżek musztardy (np. sarepska)  
  • 6 łyżek keczupu pikantnego
  • 3 łyżki miodu
  • ząbek czosnku
  • przyprawy : pieprz czarny mielony, papryka ostra/chilli

Przygotowanie:

  • Umyte żeberka pokrój na kawałki - osusz. 

  • Przygotuj marynatę - wymieszaj musztardę, keczup, miód, odrobinę pieprzu i papryki oraz sprasowany (bądź bardzo drobno posiekany) czosnek
  • Wyłóż żeberka na wysmarowaną olejem blachę (chyba, że masz naczynie żaroodporne - to radzę go użyć), następnie posmaruj obficie marynatą. Zostaw przygotowane żeberka na co najmniej 2 godziny w lodówce
  • Po wyciągnięciu z lodówki, wsadź blachę (/naczynie żaroodporne) do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz, co jakiś czas doglądając, pod przykryciem (w moim przypadku przykryciem była folia aluminiowa) przez ok. 1- 1,5 h (zależy jak grube są żeberka)


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz