Składniki:
na kurczaka:
- 2 dość solidne piersi z kurczaka
- ok 3-4 szklanek płatków kukurydzianych (bez cukru - cornflakes)
- pół szklanki mąki
- pół szklanki mleka
- 1 jajko
- odrobina soli
- przyprawy: (złocista) do kurczaka, pieprz, papryka (ostra/słodka), czosnek
ponadto:
- sałata - ja użyłam strzępiastej
- pomidor
- kukurydza w puszce
- papryka
- ok 5-6 placków tortilli
Przygotowanie:
- Na początek należy przyrządzić ciasto naleśnikowe - połącz mleko, mąkę, jajko i sól (można użyć miksera - ja wymieszałam porządnie trzepaczką).
- Do innego naczynia wsyp pokruszone płatki. Najlepiej przesypać je do woreczka i rozgnieść wałkiem - ale nie za mocno. Mają być po prostu drobniejsze a nie sypkie. Dodaj do nich łyżkę papryki i 1,5 łyżeczki przyprawy do kurczaka - wymieszaj.
- Umyj dokładnie piersi (kurczaka rzecz jasna :D ), odkrój niepotrzebne chrząstki i żyłki. Pokrój mięso na mniejsze paski - wielkość jaka Ci odpowiada. Przypraw je pieprzem, czosnkiem i jeszcze odrobiną przyprawy do kurczaka.
- Smaż kurczaka na rozgrzanym oleju na średnim (ale takim mniejszym niż większym ;) ) ogniu do momentu aż nabierze złoty kolor (ok 5 minut z każdej strony).
- Podgrzej tortillę na suchej patelni albo w piekarniku (parę sekund). Wyłóż na nią sałatę, pokrojone plastry pomidora, paprykę pokrojoną w paseczki, gotowego kurczaka i posyp kukurydzą. Wszystko zwiń w rulonik. Można dodać jakiegoś sosu - np czosnkowego albo dip meksykański (keczup, sok pomarańczowy i różne przyprawy), czy co tam chcesz.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz