Kurczaka w sosie curry można podawać z ryżem, ale też jeść np z pieczywem. Jest to potrawa głównie bazująca na przyprawach.
- 2 piersi z kurczaka
- mała papryka
- 200 ml śmietany 30 % (lub mleka kokosowego)
- ząbek czosnku
- przyprawy: papryka ostra, chilli, curry, kurkuma, pieprz czarny mielony
marynata do mięsa:
- sok z 1/3 cytryny
- 2 spore łyżeczki jogurtu naturalnego
- przyprawy: łyżeczka kurkumy, łyżeczka curry, łyżeczka papryki ostrej, pół łyżeczki chilli, odrobina pieprzu, łyżeczka przyprawy do kurczaka
Przygotowanie:
- Umyte mięso pokrój na paseczki (bądź kostkę), wrzuć do miseczki
- Dodaj jogurt, przyprawy, sok z cytryny - dokładnie wymieszaj i ostaw na pół godziny do lodówki.
- W międzyczasie pokrój paprykę na drobną kosteczkę oraz zmiażdż i bardzo drobno posiekaj czosnek lub przepuść przez praskę.
- Wyjmij kurczaka i przełóż na rozgrzaną patelnię - podsmaż na średnim ogniu. W połowie smażenia dodaj do niego czosnek i paprykę - wymieszaj.
- Gdy mięso będzie prawie usmażone, wlej do niego śmietanę i przypraw wedle gustu (proporcje przypraw są podobne jak przy marynacie). Jogurt i śmietana nadadzą kurczakowi bardziej delikatnego smaku, dlatego jak lubisz ostre potrawy - nie żałuj przypraw.
- Podsmaż jeszcze wszystko na małym ogniu (mieszając) do czasu aż sos będzie w miarę gęsty i jednolity.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz