wtorek, 4 czerwca 2013

Kurczak w sosie curry

Kuchni orientalnej nigdy nie za wiele, oglądając bollywoodzką produkcję naszło mnie na curry. Zmieniłam co nie co na swój łatwiejszy, szybszy, trochę bardziej polski sposób.
Kurczaka w sosie curry można podawać z ryżem, ale też jeść np z pieczywem. Jest to potrawa głównie bazująca na przyprawach.

Składniki:
  • 2 piersi z kurczaka
  • mała papryka
  • 200 ml śmietany 30 % (lub mleka kokosowego)
  • ząbek czosnku
  • przyprawy: papryka ostra, chilli, curry, kurkuma, pieprz czarny mielony
marynata do mięsa: 

  • sok z 1/3 cytryny
  • 2 spore łyżeczki jogurtu naturalnego
  • przyprawy: łyżeczka kurkumy, łyżeczka curry, łyżeczka papryki ostrej, pół łyżeczki chilli, odrobina pieprzu, łyżeczka przyprawy do kurczaka


Przygotowanie:

  • Umyte mięso pokrój na paseczki (bądź kostkę), wrzuć do miseczki
  • Dodaj jogurt, przyprawy, sok z cytryny - dokładnie wymieszaj i ostaw na pół godziny do lodówki.

  • W międzyczasie pokrój paprykę na drobną kosteczkę oraz zmiażdż i bardzo drobno posiekaj czosnek lub przepuść przez praskę.
  • Wyjmij kurczaka i przełóż na rozgrzaną patelnię - podsmaż na średnim ogniu. W połowie smażenia dodaj do niego czosnek i paprykę - wymieszaj.
  • Gdy mięso będzie prawie usmażone, wlej do niego śmietanę i przypraw wedle gustu (proporcje przypraw są podobne jak przy marynacie). Jogurt i śmietana nadadzą kurczakowi bardziej delikatnego smaku, dlatego jak lubisz ostre potrawy - nie żałuj przypraw. 

  • Podsmaż jeszcze wszystko  na małym ogniu (mieszając) do czasu aż sos będzie w miarę gęsty i jednolity.
Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz