Kruche ciasto dawno mi chodzi po głowie, ale zawsze się wymigiwałam, że niby nie mam odpowiednich blaszek i w ogóle. Zrobiłam coś na pograniczu tarty a jabłecznika na kruchym spodzie. Wyszło pyszne! Po całym domu unosi się zapach jabłek z cynamonem- czego chcieć więcej.
Co potrzebujemy:
1. do ciasta:
- 3 duże jabłka
- 2 łyżki cukru
- pół opakowania cukru waniliowego
- 1,5 łyżki cynamonu
- sok z 1/2 cytryny
- łyżka mąki
Przygotowanie:
Ciasto:
- Przesiej mąkę, dodaj do niej cukier puder oraz margarynę. Wszystko pociachaj nożem i dodaj żółtka. Zagnieć dość szybko i sprawnie, jeśli masa będzie zbyt klejąca możesz trochę podsypać mąką, albo cukrem pudrem (ale też nie za dużo).
- Wyrobione ciasto wsadź w woreczek foliowy/folię spożywczą do lodówki na co najmniej godzinę (dzięki temu łatwiej będzie wałkować, co przy robieniu kruchego ciasta jest dość kłopotliwe)
- Po upływie 1-1,5 h wyjmij ciasto z lodówki, podziel na 2 części (1 trochę większa), większą rozwałkuj (jest taki trik - ciasto wałkuje się między 2 kawałkami folii spożywczej, dzięki temu ładnie się rozchodzi i nie przykleja do stołu)
- Wyłóż ciasto na wysmarowaną tłuszczem blaszkę do tarty albo tortownicę i przypiecz przez 15 minut w 180 stopniach
Nadzienie:
- Pod koniec chłodzenia ciasta, obierz jabłka, wykrój nasiona i pokrój je w kosteczkę (nie za drobną, bo i tak odparuje z nich sok)
- Przełóż do rondelka
- Po wstawieniu ciasta do piekarnika, zasyp jabłka cukrem, cukrem waniliowym, cynamonem i wlej sok z cytryny. Gotuj, cały czas mieszając na małym ogniu, do czasu aż jabłka dobrze puszczą soki (uważaj żeby ich nie przypalić)
- Pod koniec rozrób mąkę w 1/3 szklanki wody i wlej to do jabłek - wymieszaj.
- Gdy sok zamieni się w dość gęsty "kisiel" wyłącz gaz i przełóż nadzienie na podpieczone ciasto
- Górę przykryj rozwałkowaną drugą połową ciasta (nie może być gruba) lub zrób "warkoczyki" - patrz fotka.
- Wsadź ciasto ponownie do piekarnika, tym razem piecz jeszcze przez ok 35 minut w 180 stopniach
Nie wiem jak wy, ale ja idę się obijać w wyrze z moją pseudoszarlotką i herbatką.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz