poniedziałek, 7 października 2013

Francuski warkocz z brokułami i piersią kurczaka

U mnie ostatnio w kółko - bolognese, pulpety, schabowe, zupa - nuuuda.
Czas na coś ciekawszego. Proste, szybkie danie - koszt ok. 13 zł. Najlepiej jeść zaraz po wyciągnięciu z piekarnika i ochach i achach jakie to jest ładne :).

Składniki:
  • 1 pierś z kurczaka
  • mały brokuł/ pół dużego
  • opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżka cytryny, łyżka skórki z cytryny
  • garść starego żółtego sera
  • sól, pieprz, odrobinę ziół prowansalskich
  • ponadto żółtko do posmarowania
Przygotowanie:

  • Mięso i brokuły umyj. Pierś oczyść z wszelkich kostek, chrząstek i żyłek. Pokrój na małe kawałki. 
  • Brokuł rozdziel na małe różyczki i gotuj do średniej miękkości (ok 3-4 minuty) w osolonej wodzie.
  • Czosnek posiekaj drobno, nasmaruj nim pierś , dodaj sok z cytryny, skórkę, przypraw.
  • Podsmaż na patelni.
  • Nastaw piekarnik na 210-220 stopni.
  • Brokuły odcedź, odstaw na bok.
  • Rozwiń ciasto na papierze do pieczenia, wzdłuż dłuższej części ułóż pierś, brokuły, posyp serem.
  • Natnij pozostałe ciasto po obu stronach w paski ok 1,5-2 cm. Zapleć warkocz. Posmaruj rozbełtanym jajkiem.

  • Wstaw do piekarnika i zapiecz przez ok 15 minut (do chrupkości i zarumienienia ciasta).
Pychotka! Szybkie (ok 25 minut roboty) i smaczne!
Smacznego :)

3 komentarze:

  1. Pięknie wygląda a jutro się przekonam jak smakuje ;-) Pozdr

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobione...Zjedzone...Pychotka :-) pozdr

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo się cieszę :) zapraszam do skorzystania z pozostałych przepisów

    OdpowiedzUsuń